2013. január 21., hétfő

Elementary - 12. rész

Léptünk egy nagyot az Elementary című sorozatban. Egyrészt megjelent M, azaz Moriarty karaktere, és valami újat megtudtunk Sherlock és Irene Adler kapcsolatáról. Ilyen téren tehát lehet, hogy jelentős volt ez a rész, és nyilván lesz a szálnak folytatása, s talán számíthatunk pár meglepő fordulatra, ha egyáltalán a vérbeli Sherlock rajongóknak a sorozat készítői tudnak még meglepetéssel és főleg nem várt fordulattal kedveskedni és szolgálni.

A nyitó képsorokban egy férfit láttunk, aki egy három lábú szerkezetet állított fel, majd arra összekötözött áldozatát fejjel lefelé fellógatta. Aztán már Sherlock lakásában voltunk, aki éppen a méheit tanulmányozta és közölte a mögötte osonkodó Watsonnal, hogy elmegy a nő - hiszen véget ér Watson munkája Sherlock mellett - akkor a szobája nagy valószínűséggel egy méhkaptárrá válik majd.

Aztán ismét a nyitó helyszínen voltunk, ahol Gregson kapitány vezetésével már helyszínelt a rendőrség és ahol természetesen megjelent Holmes is, Watson kíséretében. Holttestet nem találtak, de vagy öt liternyi vér a földön volt, és csak sejtették, hogy ki lehet az áldozat. DNS mintát vettek mind a vérből, mind az áldozat fésűjéből. Sherlock közben észrevette a földön lévő karcolás nyomokat amiből megállapította, hogy halt meg és hogy vérzett el az áldozat. De nem csak ez volt az érdekes, hanem az, hogy Londonban már nyomozott egy ilyen gyilkos után... Ennek a gyilkosnak 36 áldozata volt. Nem válogatta meg, hogy kiket öl meg ezzel a módszerrel. Volt közöttük nő és férfi, a kor sem számított. Legidősebb áldozata 80 éves, legfiatalabb pedig 12 éves volt.

Sherlockot hamarosan meglepetés éri: ugyanis lakásában egy üzenetet kap a titokzatos M-től, ami egy különféle betűkből összeollózott lap. A gyilkos tehát bent járt a lakásában annak ellenére, hogy rendőrök vigyázták a házat. Gregson kapitány ugyanis úgy gondolta, hogy ha M is felbukkant New York-ban, akkor nem kizárt, hogy egyenesen Sherlock után jött. M természetesen a hátsó ajtón jutott be a lakásba. Holmes közölte, hogy nem fél, és nem kér őrizetet a ház elé. Aztán amikor Watson nincs a nyomában, akkor levesz egy könyvet a polcról, abból kivesz egy kis kamerát, csatlakoztatja a számítógéphez, visszanézi, ahogy bejött a férfi lakásba és ki is nyomtatja a képet.

A nyomtatott kép nemsokára egy "társánál" bukkan fel, aki megmutatja Watsonnak, majd Watson ez alapján megtalálja a kamerát, sőt, több másikat is. Itt felbukkan a Baker Street-i utcagyerekek karaktere, ha kicsit bújtatva is. Az eredeti novellákban ugyanis néhányszor besegített Holmes-nak egy csapatnyi utcakölyök, akik némi fizetség ellenében hajlandók voltak kutakodni az utcán, és jelentettek Holmes-nak. Ez a bizonyos társ hasonló szerepet töltött be itt a filmben. Sherlock ugyanis M után küldte őt. Mivel M nemrég érkezett Londonból, ezért logikus, hogy szállodában lakik. Ottjárta után Sherlock megérezte az illatait, s az alapján, hogy melyik szállodában milyen szappant és sampont adnak a vendégeknek, M nyomába tudta küldeni társát, aki hamar meg is találta a férfit és beszélt is vele az utcán, miközben eljátszotta, hogy holmi nem éppen legális dolgokat szeretne neki lepasszolni. Ezt jelentve érkezett Sherlock lakására, ahol épp csak Watson volt otthon. Így a férfi megfigyelte, hogy ki M újabb áldozata, így aztán nem volt nehéz Sherlocknak egy ártatlan nő lakásában megjelenni pont azután, hogy M elkapta a nőt. A nő megmenekült, hívta a rendőröket, akik a kórházban kérdezték ki. Bár addigra a nő lakásából Sherlock és M is eltűnt, Watson azonban tudta, hogy van Sherlock apjának egy felújítás alatt lévő háza, ott kell keresni a két férfit.

Eddig Sherlock megvallotta Watsonnak, hogy másfél éve halt meg szerelme, Irene Adler, akit M ölt meg ezzel a kegyetlen módszerrel. Azelőtt is használt kábítószert, de csak azért, hogy egyes eseteknél élénkítse agyát, azonban a nő halála után függő lett. S természetesen a gyilkoson bosszút akar állni.

Sherlock el is kapja M-et, akit kikötöz. A férfi elmondja, hogy ő nem az, akinek Sherlock gondolja. Ő "csak" egy bérgyilkos, és azt csinálja, amit megbízója mond neki, pontosabban a telefonjára kódolt üzenetben küld, merthogy soha nem látta még a megbízót. A férfi be is mutatkozik: őt Sebastian Moran-nak hívják, nem Moriarty-nak, aki egyébként a megbízó. Sherlock bár megszúrja a férfit, de nem halálosan, semmilyen fontos szervet nem ér a szúrás. Moran kórházba kerül, Watson sejti, hogy direkt "jó" helyre szúrt Sherlock, aztán próbálja elérni Sherlock apját, aki nem veszi fel a telefont, csak üzentet tud neki hagyni, miszerint szeretne még a fia mellett maradni. Egy válasz-üzenetet kap, miszerint teljesítette a dolgát, nincs igény a további szolgálataira és hamarosan érkezik a fizetsége. Amikor Sherlock megkérdezi, hogy mi az, akkor azt mondja Watson, hogy akart beszélni a férfi apjával, hogy a történtek miatt hadd maradjon még Sherlock mellett, és most üzent vissza az apa, hogy rendben van (tehát hazudott Watson Sherlocknak). Sherlock csak bólintott. Nekem már régóta van olyan gyanúm, hogy nincs is Sherlocknak apja, vagyishogy az apa nevében maga Sherlock tartja a kapcsolatot a nővel. Végülis nem találkozott az apával egyszer sem Watson, tehát nem leszek meglepve, ha kiderül, hogy apja nevében Sherlock intézett mindent, s talán számított is rá, hogy a nemleges válasz ellenére főleg mellette marad Watson.

Szerencsére ebben a részben semmilyen Watsonos mellékszálat nem kellett végigkínlódnunk. Nem találkozott tehát ex-pasival, szülőkkel, csak egy percre a terapeutájával, ami olyan szinten kellett is ebbe a részbe, hogy fél mondattal győzködjék egymást, hogy milyen érdekes Sherlock munkája, és emiatt Sherlock mellett lenni.

Érdekes, hogy a férfi Sebastian Moran-ként mutatkozik be. Nem tudom, hogy a készítőknek vele van-e még valamilyen terve, de tény, hogy Sebastian Moran is Sherlock Holmes egyik nagy ellensége. Az eredeti novellákban Az üres ház címűben szerepel (amiben Sherlock visszatér a halálból), s meg akarja ölni Holmes-t. Kíváncsian várom Moriarty felbukkanását a sorozatban, illetve azt, hogy várható-e még valami "meglepetés" Sebastian Moran-től. A rész ezúttal sem volt túl nagy durranás és túl eredeti, de érdekesnek érdekes volt, így 10/7 pont jár neki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése