2013. január 12., szombat

Elementary - 9. rész

Holtan találnak egy férfit, akit nem is akárhogy ölnek meg: mindkét szemét közvetlen közelről kilövik. Bár Sherlock éppen influenzával küszködik, de a rendőrségi hívásra természetesen nem mond nemet. Watsonnal a nyomában hamarosan ott teremnek a helyszínen, s képességei a betegség ellenére azért működnek. Így pillanatok alatt megállapítja, hogy az elhunyt egy egyetemen volt professzor, s a nyakkendő színéből azt is tudja, hogy melyiken. Csak két kattintás a telefonon, s az egyetem honlapján máris megtalálják a férfi képét és nevét. Innen természetesen az egyetemre vezet az út, ahol találkoznak Brendan-nel, aki négy éve volt a professzor tanársegédje. A következő út pedig a professzor feleségéhez vezet.

Az elhunytról kiderül, hogy szerencsejátékos volt. Az irodai fiókjában talált mahjong kockákból azt is azonnal tudják, hogy hova szokott járni játszani. Egy kínaikkal teli játékteremben kötnek ki, ahol először nem túl segítőkészek az alkalmazottak, de csakhamar kiderül, hogy tudnak angolul, és valóban ott járt az elhunyt. Sőt, ott gyilkolták meg. Nemsokára előkerülnek a kamerák felvételei, ahol egyértelműen látszik a gyilkos, a büntetett előéletű Raul Ramirez. A férfit nemsokára az őrsön faggatják, aki elmondja, hogy egy nap amikor hazaért, a lakása ajtaja alá csúsztatva egy pénzzel teli borítékot talált, majd hamarosan kapott egy hívást, amiben valaki megbízta azzal, hogy ölje meg a professzort. A megbízóval soha nem találkozott, mindig csak telefonon vagy üzenetben értekeztek.

Miután kiderül, hogy Brendan, a tanársegéd és a professzor felesége egymásba szerettek, először Brendan-ra, majd a feleségre terelődik a gyanú. Kiderül aztán, hogy az elhunyt egy perverz alak volt, aki mindenfélére kényszerítette a feleséget, és mindezt videóra vette. Kiderült, hogy valójában nem is házasok, és pont ezzel tudta zsarolni a "férj": ha kiderül hogy nem házasok, az asszonyt kitoloncolták volna az országból.

Amikor kiderül a nő és a tanársegéd ártatlansága, Sherlock rájön, hogy a "férj" minden bizonnyal rájött kettejük viszonyára, és arra, hogy össze akarnak házasodni. Közben kiderült, hogy súlyos és gyógyíthatatlan, fájdalmas betegségben szenved, ami a szemeit támadta meg. Nem sok ideje volt hátra, ezért agyalta ki, hogy véget vet saját szenvedésének, megöltei magát, de úgy, hogy a gyanút vagy az asszonyra, vagy a tanársegédre terelje. Terve nem jött be, így az epizód happy enddel zárult. Főleg amikor Gregson kapitány közölte, hogy az asszonyt kitoloncolják ám az országból, hacsak hamar nem megy férjhez...

A nyomozás közben Watsonnak egy kis privát ügye is akadt. Börtönbe került volt barátja, Liam (aki később drogozni kezdett, így egyúttal Watson mentoráltja is lett). Minden jel szerint részegen karambolozott és megölt egy asszonyt, ám a férfi mindebből semmire nem emlékezett. Ez a szál is happy enddel végződött, amikor kiderült a férfi ártatlansága, és nagyon bizonygatta Watsonnak, hogy jó útra akar térni. Watson ajánlott is neki egy rehabot, aztán az epizód utolsó pillanataiban ott ücsörgött, várva Liam-ra, aki persze nem jött, csak Sherlock érkezett, így aztán együtt ücsörögtek tovább. Hogy ennek a szálnak megint mi volt a lényege és jelentősége, nem tudom. Gondolom a következő rész elején majd Sherlock tesz valami epés megjegyzést, aztán le lesz tudva. Az időkitöltésen kívül egyenlőre értelmét ennek a mellékszálnak sem látom. De legalább Liam szerepében Adam Rothenberget, aki mostanában a Ripper Street nyomozójaként lehet még ismerős a sorozatkedvelőknek.

Ez a rész sajnos megint elég kapkodós és kusza volt. A nyomozás nem volt nagyon kidolgozott. Inkább hagyták volna ki a Liam-ügyet, és kapott volna több időt az eset. Nem tudom miért jó 40 percbe ennyi mindent belesűríteni. Így még a karaktereket sem lehet igazán megismerni. Ebben a részben a kevesebb megint több lett volna, pedig az alapötlet jó, és ügyesebben többet ki lehetett volna hozni belőle. Ez így épphogy valamivel jobb mint a közepes: 10/6.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése