2012. december 31., hétfő

Sherlock Holmes 2012-ben

Sajnos fő kedvencem, Jeremy Brett már nagyon régóta, 17 éve nincs velünk, így sajnos tőle, illetve általa már nem kaphatunk újabb Sherlock Holmes alakításokat. De mivel Sherlock örök, így a rajongók mindig kapnak újabb filmeket és sorozatokat.

Nem is várattak minket sokáig, hiszen rögtön 2012. január 1-jén indult Angliában a BBC Sherlock sorozatának 2. évada Benedict Cumberbatch-al és Martin Freeman-nel a főszerepben. A 2. évad is három másfél órás részből állt. 2013-ban pedig vár bennünket a 3. évad, bár a két főszereplő elfoglaltsága miatt sajnos nem örülhetünk az új évadnak már az új év első napjaiban.

Szintén január elején, egész pontosan január 5-én került mozikba Magyarországon a Guy Ritchie rendezte Sherlock Holmes film 2. része, az Árnyjáték. Ebben Robert Downey Jr. alakította Sherlockot, Jude Law pedig Watson doktort. A film az első részhez hasonlóan nagy siker lett, így nem titok, hogy tervben van a harmadik rész. A film négy hónappal később, május 9-től már kapható volt DVD-n. Én néhány hete szereztem be.

A magyar filmkészítők sem maradtak ki a Sherlock Holmes lázból, ugyanis január 26-án kezdték vetíteni a mozikban a Sherlock Holmes nevében című ifjúsági filmet. Ebben egy kisfiú és egy kislány nyomoz egy rejtélyes ügyben, melynek során csak úgy mellékesen szólítják egymást Holmes-nak és Watsonnak. A film nagy részét Dunaújvárosban forgatták, legnagyobb részt az 50-es, 60-as években épült lakótelepi házakban, s a filmben direkt kerülték a modern technikai eszközök használatát.

Júliusban Magyarországra is megérkezett a BBC-féle sorozat 2. évada. Az M1 csatorna jóvoltából nézhették meg az itthoni rajongók szinkronnal az évad három részét.

Szeptember végén debütált az amerikai CBS csatornán az Elementary című sorozat, melynek főszereplője Sherlock Holmes, és női társa, dr. Joan Watson. A New York-ba áthelyezett Holmes-t Jonny  Lee Miller, Watsont pedig Lucy Liu alakítja. A sorozatból egyenlőre egy évadot rendeltek be 22 résszel. Ahogy nézem a részeket, úgy hozok az oldalon minden részről egy kritikát. Az első rész még bejött, aztán a többi sajnos számomra elég gyengére sikerült, bár a hetedik rész végre újra tetszett.

November 21-én itthon is megjelent a BBC sorozat első évada DVD-n díszdobozban. A három lemezes kiadvány az évad mindhárom részét tartalmazza magyar felirattal és szinkronnal is, és természetesen eredeti nyelvvel is.

Így visszatekintve, igazán nem lehet okunk panaszra, hiszen az egész év folyamán kaptunk Sherlock-os újdonságokat. Mindemellett a Story 4 csatorna jóvoltából szinte minden hétvégén láthattuk Jeremy briliáns alakítását is a tévében. Ha ilyen évünk lesz 2013 is, akkor a következő 52 hétben is igazán jó dolgunk lesz. Én mindenkinek legalább ilyen, Sherlockban gazdag, boldog új évet kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése