2012. december 25., kedd

My Fair Lady ma este a FEM3 csatornán

A FEM3 csatorna igazi karácsonyi ajándékkal kedveskedik a Jeremy Brett rajongóknak, ugyanis ma este 21 órai kezdettel leadják az 1964-ben készült musicalt, a My Fair Lady-t. Bizonyára sokaknak csak Audrey Hepburn és Rex Harrison legendás alkotása ismert a filmből, pedig kedvenc Sherlockunk is feltűnik a filmben - akkor 31 évesen - Freddy Eynsford-Hill szerepébe bújva.

A My Fair Lady ma már a filmtörténelem egyik klasszikus darabja, mely számos díjat és elismerést gyűjtött be. 1965-ben három Golden Globe díjat nyert a legjobb rendező (George Cukor), legjobb színész (Rex Harrison) és legjobb zenés film kategóriában. De az Oscar átadáson is tarolt ugyanebben az évben. Összesen nyolc jelölést váltott díjra olyan kategóriákban, mint legjobb film, legjobb rendező, legjobb férfi főszereplő, legjobb operatőr, legjobb jelmeztervezés, legjobb látványtervezés, legjobb hang és legjobb filmzene. Ezen kívül 1965-ben egy David di Donatello Díjat is nyert, mint legjobb idegen nyelvű film, valamint 1996-ban egy BAFTA díjjal is értékelték a My Fair Lady-t a legjobb film kategóriában.

Nemcsak a Jeremy rajongóknak ajánlom megnézni karácsony estéjén a filmet, hanem azoknak is, akik szeretnének egy picit visszarepülni az időben, valami időtálló klasszikussal tölteni az év legszebb ünnepét; s egyszerűen csak azoknak a filmkedvelőknek is ajánlom, akiknek valami miatt eddig kimaradt az életéből ez az alkotás.



A film ismertetője:
Henry Higgins, a talpig úriemberként is érdes modorú nyelvészprofesszor fogadást köt műkedvelő kollégájával, Pickering ezredessel, hogy az útszéli nyelven és tájszólással, elviselhetetlen hangon rikácsoló, piszkos külsejű, elhanyagolt virágáruslányból pár hónap leforgása alatt kifogástalan társasági dámát farag. Eliza Doolittle, a fogadás tárgya "nehéz kiképzés" elé néz, a fonetikán kívül el kell sajátítania az úri viselkedés szabályait, a műveltség alapelemeit, s le kell vetkőznie megrögzött régi rossz szokásait...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése