2012. december 26., szerda

Elementary - 7. rész

Na végre egy jó Elementary rész! Végre egy rendesen felépített nyomozás, hihető következtetésekkel és végre valami, amit normálisan lehet követni, nem "kápráztatnak" el minket sorra fölöslegesen fejkapkodós történésekkel, aminek a felére már akkor nem emlékszünk, amikor olvassuk a rész végén a stáblistát.

Sherlockot Gregson kapitány egy kettős gyilkosság helyszínére hívja. Egy lelőtt házaspárt találnak, akinek a széfjét kifosztották. Sherlock már az odaúton gyorsan tanulmányozza egy 1999-es, tehát 13 évvel ezelőtti eset ügyét, amit Wade Jewes követett el, s amiért azóta is börtönben ül. Ehhez a gyilkossághoz hasonló módon kötözték meg az áldozatokat és szedték ki belőlük a széfjük kombinációját, aztán ölték meg őket. Sherlock azonnal a gardrób szobába megy, ugyanis olvasta, hogy a régi eseteknél a gyilkos mindig elvitte az asszony egy drága cipőjének fél párját. Ez esetben is talál egy ezer dolláros Jimmy Choo magas sarkút, aminek a fél párja hiányzik. Mivel ez egy titkos és belső információ, ezért kilőve, hogy valaki másoló lenne, és megismételné a régi eseteket. Viszont a tettes börtönben van, ezért kellett hogy legyen egy társa. Ám ez is vakvágány.

A nyomozás elvezet Wade régi szeretőjéhez, aki anno megfutamodott, nem igazolt alibit a férfinek, ezért sikerült őt letartóztatni. Úgy gondolták, hogy a nőtől majd válaszokat kapnak, de csak a nő fiával találkoznak, aki elmondja nekik, hogy az anyja négy éve meghalt leukémiába.

Ezután egy olyan férfihez vezet a nyom, aki szintén börtönben ült, de más miatt, viszont a 13 évvel ezelőtti esetekkor még kint volt, és nem olyan régen szabadult, tehát akár a régi és mostani gyilkosságokat is végrehajthatta. Lakásában megtalálták a gyilkos fegyvert, s ez alapján őrizetbe is vették. Csakhogy kiderül, az egyik szemére tulajdonképpen vak, ezért képtelen lett volna a gyilkosságokat elkövetni. A szálak tehát mindenképpen olyan valakihez vezetnek, akit valamilyen szoros szál fűz a börtönben ülő Jewes-hez, aki egyre inkább ártatlannak tűnik. Ám a férfi a büntetése alatt nem levelezett senkivel, nem látogatta senki. Sherlocknak feltűnik a régi videókon, hogy a férfi tudatlan, még olvasni sem tud. Most azonban olyanokat idéz, mint Tolsztoj, vagy Oscar Wilde. Tehát megtanult olvasni, méghozzá nem is akármiket. Mivel nem látogatta senki, ezért csak egy lehetőség van: a börtön könyvtára. Hamarosan kiderül, hogy a börtön könyvtárban önkéntesek dolgoznak, de vajon egy önkéntes miért is tanítaná olvasni, és ami még nagyobb kérdés, miért segítene neki? A szálak visszavezetnek a férfi volt szeretőjéhez, egész pontosan a fiához. Kiderül, hogy a fiú, akivel beszélgettek, valójában a börtönben ülő Wade Jewes gyermeke, amit egyszerűen az öröklésből, pontosabban a szemszínéből fejtett meg Sherlock.

Újra megkeresik a fiút, Sherlock kifejti neki következtetését, és elmondja, tudja, hogy a fiú is így jött rá, hogy ki a valódi apja. Közelébe férkőzött s egy bizonyos ismeretség után elmondta neki, hogy ő az apja. Közben persze a fiú megtalálta elhunyt anyja naplóját, így minden bizonyosságot nyert. A férfinek segítendő követte el az újabb bűntetteket.

Mellékszálként Watson Irene után kezd kutakodni, akiről az előző rész végén derült ki, hogy van valami köze Sherlock-hoz, de mindeddig csak egy titokzatos női név. Watson igazán nem rest, felkeresi Holmes eddigi terapeutáit, de mindegyik csak azt tudja mondani, hogy bármennyi ideig is foglalkoztak Sherlock-al, igazából semmit nem tudtak meg róla. Ott volt a foglalkozásokon ugyan, de nem árult el magáról egy szót sem. Aztán Watson meglátja az egyik helyen a kertészt, aki éppen méhészkedik, s úgy gondolja, hogy ő többet tudhat, merthogy Sherlock is méhészkedik. Kiderül, hogy a férfi valóban sokat beszélgetett Sherlock-al, mert Sherlock szerint ő volt az egyetlen, akihez nem kellett időpontot kérni, sőt, még néhány személyes levelet is otthagyott. A férfi odaadta ezeket Watsonnak, hogy jutassa vissza őket Sherlocknak. A feladónál Irene Adler neve látszott. Nagy volt ugyan a kísértés, de Watson nem olvasott bele a levelekbe, hanem visszaadta őket Holmes-nak, és megegyeztek, hogy a férfi egyszer majd, ha úgy gondolja, beszél a dologról. A rész végén csak annyit árult el (gondolom egyenlőre), hogy fontos volt számára Irene, és fájt az elvesztése. Továbbra is kíváncsi leszek, hogy mit hoznak majd még ki ebből a szálból, ha ugyan lesz a témának további folytatása. Szerencsére ez a mellékszál nem volt most fölösleges, főleg akkor lesz értelmes és izgalmas, ha kicsit majd még boncolgatnak róla és valami érdekes folytatást vagy megoldást kap a téma.

A mostani eset illetve rész végre tehát érdekes, izgalmas volt, a széria eddigi talán legjobbja. Bár Holmes figurája továbbra sem szimpatikus, Lucy Liu pedig még mindig fölöslegesen toporog a jobbszélen, de legalább a történet már jó volt, és kellően, de nem túlzottan csavaros. Ha a folytatás ilyen lenne és hasonló színvonalú részek jönnének, akkor az évad végére egészen meg is kedvelném a sorozatot. Ez most 10/8.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése