2012. december 9., vasárnap

Elementary - 5. rész

Sajnos az ötödik résszel is csak azt az érzésemet erősítette meg az Elementary, hogy egy olyan középszerű sorozatról van szó, amelyet valószínűleg fele annyian néznének, ha nem a jól bejáratott, és napjainkban igencsak divatos Sherlock Holmes nevével próbálnának eladni. Ez a rész is meglehetősen kapkodós volt, egy részbe sokmindent próbáltak bele szuszakolni, de a kevesebb most is több lett volna....

A rész elején Sherlock éppen egy hullaházban időzik, természetesen Watson társaságában, aki csak megfigyeli, ahogy Holmes halottakon próbálgat különböző fojtó fogatásokat. Egy mondatból kiderül, hogy az ott dolgozóval egy chat-en társalog Holmes a különböző darázsfajtákról, nyilván így jutott be a hullaházba és "fojtogathat" halottakat. Éppen egy új elhunytat hoznak be, akin kapásból meglátja, hogy nem természetes módon halt meg. Ezt Watson - mert ugye orvos volt - is kiszúrja, igaz mindketten másból következtetik ki a dolgot.

El is mennek izibe a kórházba, ahol az illető meghalt, Holmes megrohamozza a beteg szobáját, még el is torlaszolja a kilincset egy székkel, hogy senki ne zavarhassa, amíg terepszemlét tart. Persze az orvosok dörömbölnek az ajtón, megjelenik a takarító fickó is, majd pedig a rendőrség. De közben Holmesék útja már egy kávézóba vezet, ahol megtudják, hogy a halottat egy fiatal nő, a szomszédja látogatta. A nőtől megtudják, hogy az illető rákos volt, és rokona nem volt. Csakhamar kiderül, hogy a kórházban sok rákos beteg halt meg, ahonnan aztán jön a következtetés, hogy itt bizony egy Halál Angyala tevékenykedik. Először egy rezidensre terelődik a gyanú, de róla kiderül, hogy ő nem ölési szándékkal járkált a betegek szobájában, hanem azért, hogy a gyógyszerükből morfiumot lopjon, merthogy szegénykém drogfüggő. Egy ilyen morfium lopási akció során kiment a fürdőbe, hogy belője magát, de közbe valaki bejött a beteghez, aki szépen elmagyarázta, hogy fogja a rák felemészteni a máját és az egész szervezetét. Innen tehát adott a dolog, hogy nagy valószínűséggel orvos a Halál Angyala, hiszen így más nem tudná elmagyarázni a dolgokat... Megintcsak kapkodhattuk a fejünket, olyan gyorsasággal derült ki a takarítóról, hogy ukrán származású, ott járt orvosi egyetemre és dolgozott is orvosként. A férfi be is vallja a gyilkosságokat, ami szerinte nem gyilkosság, hanem felszabadulás a betegnek a sok-sok szenvedésből. A meggyilkoltak között van egy fiatal nő, aki a kórlapja szerint éppen gyógyulófélben volt, ám az ukrán takarító állítja, hogy a nő igenis sokat szenvedett, nagy fájdalmai voltak és haldokolt. Innen aztán megint hiper-gyorsasággal derült ki, a nő kórlapját meghamisította valaki, méghozzá az orvos, aki kezelte, illetve műtötte a nőt, merthogy a műtét során benne felejtett egy műtéti fogót. Hogy ne derüljön ki ez a hiba, meghamisította a kórlapot és elrendezte, hogy a takarító fickó "megszánja", azaz megölje a beteget. Bár az orvos tagad mindent, kiderül, hogy a takarítónak fotója van a meghamisított kórlapról, amit a doki persze a nő halála után szépen visszaállított, tehát nem tudja tagadni hogy mit tett, és hogy tudott az Angyal ténykedéséről a kórházban. Egyszerre tartóztatják le kettejüket, és megoldódik Sherlock esete.

Mellékszálként találkozunk Watson egy volt kolléganőjével is - ha már egyszer úgyis a kórházban kóborolnak ebben a részben - és ha már egyszer ott vannak, akkor naná hogy a volt kolléganő magával cipeli az egyik vizsgálatra Watsont. Egy 12 éves focista lány térdműtétjére készülnek, és Watson észreveszi, hogy a lánynak nagy valószínűséggel olyan szívproblémája van, ami miatt bele is halhat a műtétbe. Ugyan a volt kolléganő ezt nem veszi komolyan, és úgy látszik nem is érdekli, de mint ahogy az az első pillanatban sejthető, kiderül, hogy Watsonnak igaza volt, és a végén kap is a volt kolléganőtől egy megjegyzést, miszerint mindig is jobb barát volt, de még jobb orvos. Sőt, még Sherlock is gratulál Watsonnak és tesz egy megjegyzést, miszerint Watson bizonyára ténykedik majd még orvosként. Ez már majd a következő részek témája lesz nyilván, ha lesz. Netán ha kaszálják a sorozatot, bedobhatják, hogy Watson visszamegy orvoskodni, és így már nem tud, vagy nem kell Sherlockra felügyelni. De igazából valahol felesleges volt ez a szál, csak nyilván ki kellett tölteni a maradék időt valamivel.

Nekem nem adott semmi pluszt és semmi különleges élményt az Elementary ötödik része sem. Nézem a sorozatot tovább a két karakter név miatt, de egyenlőre még mindig nem érzem, hogy akár a szereplők, akár a történetek igazán méltók lennének a Sherlock Holmes névhez. Ez az érdektelen rész 10/3-at érdemel tőlem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése