2010. szeptember 19., vasárnap

Sherlock Holmes vs. gumiszörnyike


Ahogy azt már a beharangozóban is említettem, ezen az oldalon nem csak és kizárólag Jeremy Brett-el, hanem az általa oly sikeresen és hitelesen életre keltett detektívvel - Sherlock Holmes-al - kapcsolatos élményeimet is szeretném megosztani.

Ez a (sajnos Brett-mentes) élmény most nem más, mint az idén készült Sherlock Holmes és a lángoló város című alkotás. Alkotás azért, mert filmnek nevezni enyhén túlzás...

Úgy tűnik, a készítők valami fantasy-akciót akartak kreálni, az már más kérdés hogy ez még egy rossz mesének is nehezen megy el. Arról nem beszélve hogy ha ilyesmit készítenek, minek az egészbe Sherlock-ot keverni??? Ja, hogy mert más kitalált névvel nem vitték volna az emberek ezt a dvd-t? Na, valami ilyesmiről lehet szó...
Az eredeti Holmes novelláknak nem sok köze van a filmhez, még annyi sem, mint a Robert Downey Jr.-féle Sherlock filmnek. Itt tényleg csak a nyomozópáros neve kellett ahhoz, hogy az emberek némi érdeklődést mutassanak iránta...

A film elején próbálnak valamit bemutatni Holmes csavaros észjárásából, abból, hogy szimpla következtetéssel mennyi mindent meg tud fejteni, de a film többi részében erre nem nagyon lesz sem szükség, sem példa.
Sherlock ellenfele ugyanis most nem más, mint egy dinoszaurusz, ami itt-ott felbukkan, és riogatja a népet, míg nem egy szép nap maga Sherlock és Watson is találkozik vele egy parkban sétálgatva (igaz Sherlock azért indult útnak, hogy pipadohányt vegyen - nem tudtam hogy anno Londonban ezt parkokban árulták... :PP).
Szóval szembenéznek a nagy szörnnyel, majd elkezdenek utána nyomozni. Természetesen a Scotland Yard nyomozója, Lestrade felügyelő is a szörny nyomába ered, nem túl kedvesen fogadva, hogy útja és Holmes útja időnként keresztezi egymást. Holmes rájön, hogy a szörny gumiból van, tehát nyilván valaki úgy kreálta, majd megtalálja a gyárat, ahol készült, aztán megtalálja a bűnözőt is, aki ennek segítségével akarja felégetni a várost és megölni a királynőt. A készítők biztos hatalmas nagy csavarnak gondolták, hogy ez a bűnöző nem más, mint Holmes bátyja (a novellák szerint is volt Holmes-nak bátyja, de természetesen nem volt bűnöző!!!!), akinek egy nő segített.
Lestrade-t túszul ejtve és egy nagy fekete sárkányt eleresztve, majd léghajóra szállva akarta tettét véghez vinni.

Egyszerűen röhejes volt (vagy inkább szomorú???) ahogy Sherlock a saját bátyját léghajón üldözte.
A film végére a rossz természetesen megkapta a maga büntetését.

Még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy ennek a bugyuta történetnek - a neveket leszámítva - a világon semmi köze a Conan Doyle által kitalált történethez és szereplőkhöz.
Ez a film egyszerűen egy vicc... És akkor még nem is szóltam a szereplőkről.

Ben Syder (Sherlock Holmes) valószínűleg egy kis senki a filmes iparban, hiszen nulla filmográfiával rendelkezik, tehát mégcsak egy néhány perces szerepe sem volt semmiben. Egyszerűen felháborító egy ilyen valakit alkalmazni a nagy detektív szerepére. Vajon hogy került ebbe a filmbe? Valamelyik készítőnek a haverja (esetleg több??).

Gareth David-Lloyd (Watson) legalább szerepelt néhány sorozatocskában.

A Holmes testévérét alakító Dominic Keating legalább felbukkant olyan sorozatokban is, mint a Hősök, Szökés, vagy CSI: NY.

A dinoszaurusz és a sárkány nemhogy félelmetes nem volt, de látszott rajtuk, hogy mennyire műanyagok. Ezeket szerintem valahol a Jurassic Park selejtraktárában guberálták össze. A Holmes testvérét alakító páncél szerű ruha pedig szerintem a Vasember kelléktárában lapulhatott, mint első próbálkozás után azonnal kidobásra ítélt jelmez.

A film annyi kerettörténetet kapott, hogy az idős Watson (akinek elmondása szerint már nem sok lehet hátra ezen a földön) elmeséli az egészet Miss Hudson-nak (gondolom Holmes házvezetőnője, Mrs. Hudson valamelyik leszármazottja). Elmeséli, merthogy erről az esetről senki nem tud, és úgy érzi, hogy mostmár meg kell tudnia a világnak azt, amiről Holmes anno úgy tartotta, hogy még nem érett meg erre a világ.

Szomorú, hogy 2010-ben ennyire telik, és csak ilyen Holmes filmmel sikerült kirukkolni. A kevesebb néha több alapon lehet jó lett volna, ha ez a Zs kategóriás stúdió nem áll neki Holmes filmet gyártani, nem akarja lekoppintani a Guy Ritchie féle tavalyi filmet, hanem ha már egyszer újramodernizálás, akkor legalább Ritchie-nek meghagyja a lehetőséget, hogy valami újabb nagyszabású Holmes filmmel jövőre is kirukkoljon. Abban legalább Robert Downey Jr. lesz a címszereplő, aki jónéhány filmmel bizonyított már...

Azt hiszem jobb, hogy ezt a filmet Jeremy Brett már nem érte meg :(((

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése