2010. szeptember 25., szombat

Sherlock Holmes (2009)


Bízom benne, hogy Jeremy Brett nem haragudna meg, ha látná, hogy az emlékére készített blogon megint egy olyan Sherlock Holmes filmről írok, amiben nem ő játszotta a címszerepet.

A Guy Ritchie által rendezett mozit még év elején láttam, letöltve, mozis verzióban, nem túl jó minőségben. Szerencsére azóta DVD-n is kijött, méghozzá - többek között - szép, extrákkal rendesen ellátott, dupla lemezes formában, mindez szép kartonpapírba bújtatva.

Anno a triumblogon már írtam a filmről, de itt sem szeretném szó nélkül hagyni... Meg kell mondanom, mégiscsak jó minőségben az igazi a filmnézés, dehát van olyan, hogy az ember nem bír magával, és időnként beiktat egy-egy mozis verziós nézést.

Már a film eleje nagyon tetszik, amikor a macskaköves úton "barangolva" látjuk a filmforgalmazó cégek nevét. Utána pedig azonnal megismerhetjük a két főszereplőt, rögtön bepillantást nyerünk Holmes csavaros észjárásába. Az sem marad titok, hogy a verekedésben kitűnően helyt áll, és a csípős megjegyzései is mindig rendben vannak. Néhány jelenet erejéig felbukkan Mrs. Hudson, a házvezetőnő, akinek tulajdonképpen sok fontos szerepe nincs a filmben, de dícséretes, hogy nem hagyták ki ezt a karaktert, aki ugyanúgy hozzátartozik a Holmeshoz, mint hű társa, vagy mint a Baker Street 221/b felirat a bejárati ajtón. A Scotland Yard nyomozója, Lestrade felügyelő is szerepel a filmben, no persze - ahogy azt megszokhattuk - a nyomozásban most is előtte jár néhány lépéssel Holmes.

Holmes ezúttal a természetfölötti képességekkel felruházott Lord Blackwood után nyomoz, akit sikerül is letartóztatni, kivégzik, ám nagy megdöbbenésre feltámad: a temetőőr szeme láttára sétál ki a sírból. A nyomozó tehát megkapta a leckét, mindeközben megkörnyékezi Irene Adler, az egyetlen olyan nő, aki iránt Holmes érdeklődést tanúsít. No persze nem a nőiessége, hanem az esze miatt, hiszen ő az egyetlen olyan nő, aki valaha is túljárt a nyomozó eszén. Mindeközben Watson nősülni készül, szóval összejöttek a dolgok a detektív háza táján. Ő persze minden szálat elvarr, mindent megmagyaráz - ha kicsit összecsapottan is - de minden titokra fény derül. A bűncselekmények hátterében Holmes egyik legnagyobb ellenfele, Moriarty professzor áll. A film befejezése pedig folytatásért kiált. Ha jól tudom, már folynak az új Sherlock Holmes film előkészületi munkái... Talán jövőre ismét a moziban üdvözölhetjük a nyomozót. Én mindenesetre kíváncsian várom a folytatást, és örülnék neki, ha ezúttal szemtől szemben is láthatnánk majd Moriarty-t (kíváncsi lennék, ki játszaná...).

A szereplőkről:
Robert Downey Jr. (Sherlock Holmes) - RDJ-t elég sok filmben láttam eddig, és szinte mindegyikben nagyon tetszett. A Vissza a suliban kissé idióta Derek-jeként ugyanolyan jó, mint a nagy hős, Vasember "páncéljába" bújva. Tényleg tehetséges, sokféle szerep és karakter jól áll neki. Sherlock megformálásában sem volt semmi hiba, sőt, szerintem rajta még Jeremy Brett is jól szórakozott volna.

Jude Law (Dr. Watson) - Na ő már kevésbé tetszett, mert kevésbé volt Watson-on. Valahogy látszik is, hogy a filmet inkább RDJ viszi, de azért Watson beszólásai is rendben voltak. Érdekesség, hogy szinte még kisfiúként játszott Jude Law a Jeremy Brett-féle sorozatban is. A Shoscombe hercege című részben ő volt a lovászfiú :) Szívesen megkérdezném tőle, milyen emlékei vannak a sorozat forgatásáról, illetve Jeremy-ről. Csodálom is, hogy most a film kapcsán senki nem tette fel neki ezt a kérdést. Vagy csak én nem tudok róla... :)

Rachel McAdams (Irene Adler) - Számomra ő nem túl szép, és őszintén megvallom annyira okosnak sem tűnik se arcra, se tekintetre. Nem is értem hogy került ebbe a filmbe. Ő inkább olyan "szódával elmegy" kategória.

Mark Strong (Lord Blackwood) - Ő viszont tökéletes választás volt a sejtelmes gonosz szerepére. A külseje, a tekintete, mind nagyon ott van. Félelmet, borzongást keltő, de valahogy mégis vonzó. Még akár Dracula-ként is el tudnám képzelni ;)

Eddie Marsan (Lestrade felügyelő) - Vele is elégedett voltam. Bár túl sokat nem szerepelt, de tökéletes volt a kicsit nehéz felfogású, de önmagát nagyra tartó "hivatalos szerv" szerepében.

Kelly Reilly (Mary Morstan) - Eredetileg a Négyek jele esetekor találkozik vele Watson, és természetesen Holmes is, így ebben a filmben fura volt, hogy egy étteremben mutatta be őket Watson egymásnak. Az is fura volt, amikor Watson az apósához készült teázni, hiszen a nő apja már akkor nem élt, amikor - az eredeti történetben :) - felkereste Holmes-ékat. Külsőre egyébként tetszetős hölgy, szerintem tökéletes ábrázolása a regény-beli Mary-nek. A színésznőt eddig a David Suchet-féle Poirot sorozat Cipruskoporsó című részében láttam, ahol Mary Gerrard-ot alakította.


A helyszín:
Ezzel tökéletesen elégedett vagyok. Szerintem szenzációsan életre keltették az akkori Londont, amikorra az eredeti Sherlock történetek datálódnak. A Jeremy-féle sorozat sikeréhez is nagyban hozzájárult a szinte tökéletes városkép. Bár azt sajnálom hogy Holmes lakását mindig csak rendetlenül láttuk...
Az utcakép, a kissé sötét város, a macskakövek, a lovaskocsik, ruhák mind nagyon rendben voltak. A díszletért felelős munkatársak nagyon jó munkát végeztek!


A DVD kiadás:
Itthon szimpla és dupla lemezes DVD, illetve blu-ray lemez jelent meg. Mint már említettem, én a dupla lemezes kiadást szereztem be, ami egy szép papírtokba van csúsztatva. Nem a hagyományos, vékony fekni van ráhúzva, hanem kicsit vastag, fényes papírborítója van. Maga a DVD tok sajnos a napjainkban egyre elterjedtebb fekete tok. Jobban örültem volna az átlátszónak, ahol a lemezek alatt is kaphattunk volna egy-két képet. A filmet illetve az extrákat tartalmazó lemezek viszont picture dics mindkettő, úgyhogy nagyon nem lehet okunk panaszra. Míg a filmes lemezen Holmes és Watson, addig az extrás lemezen csak Holmes látható, tehát legalább erre adtak, hogy ne teljesen egyforma legyen. Egyébként szép, igényes, méltó kiadás, a külső papírtok sem sérülékeny.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése