2012. november 15., csütörtök

A vöröshajúak klubja

100. bejegyzéséhez érkezett a Jeremy Brett emlékének szentelt blogom, amely természetesen Jeremy mellett mindenféle egyéb Sherlock Holmes feldolgozásról, és a detektívhez köthető minden dologról szól. Természetesen Jeremy Brett jóval több volt, mint Sherlock Holmes, de nem kétséges, hogy a világon legtöbben ennek a szerepnek köszönhetően ismerik őt.
A 100. bejegyzés egyik kedvenc Sherlock történetemről szól, melynek a feldolgozását éppen két hete hétvégén láthattuk a tévében - természetesen Jeremy Brett főszereplésével. Nem tudom megmondani, hányszor láttam ezt a részt. Talán százszor (még) nem, de biztosan nagyon sokszor. Novellaként is egyik kedvencem ez a történet, Jeremy főszereplésével pedig főleg nagy kedvenc!

A vöröshajúak klubja már csak a címet tekintve is meglehetősen érdekes és figyelemfelhívó. Kinek is jutna eszébe, hogy egy klubba összevonja a vörös hajú embereket? És hogyan lesz ebből olyan bűntény, ami érdekelheti Sherlock Holmes-t?

Egy nap egy vörös hajú férfi, Jabez Wilson keresi fel Sherlock Holmes-t, aki érdekes történettel áll elő. Watson éppen bekukkant Holmes-hoz, és amikor meglátja a vendéget, vissza akar vonulni, de Holmes pontosan egy ugrással kollégája és barátja előtt terem és máris betessékeli őt a szobába. Jeremy Brett ezt egy kanapán való átugrással oldotta meg, ami talán az egyik legjobb és legemlékezetesebb momentum minden Sherlock-alakítása közül. Ugyan csak néhány másodperc, de hatalmas kedvenc, amit visszapörgetve egymás után egy csomószor képes vagyok megnézni.

Helyet foglal tehát Holmes és Watson Jabez Wilson mellett és végighallgatják a történetét:
a férfi egy kis zálogházban dolgozik, aminek ő a tulajdonosa. Nem régen vett fel egy új segédet, aki szerencsére nem kér nagy fizetést, mert ki akarja tanulni a szakmát. Szabadidejében pedig állandóan kattogtatja a fotómasináját, merthogy ez a hobbija, aztán a pincében hívja elő a képeket. Egy nap ez a segéd veszi észre az újságban a hirdetést, ami arról szól, hogy megüresedett egy hely a vörös hajúak klubjában. Jabez Wilson ugyan még soha nem hallott erről a klubról, de segédje mindenről felvilágosítja, és csodálkozik azon, hogy akinek ilyen vörös haja van, még soha nem hallott erről a klubról. Elmondása szerint egy gazdag férfi alapította, aki örökös nélkül halt meg, és hogy egyben tudja a vörös hajú férfiakat, alapította ezt a klubot, ami zárt kör, meghatározott létszámmal működik, jelképes munkáért ad szép kis fizetést, és csak felnőtt férfi lehet a tagja. A meghirdetett válogatásra a segéd kíséri el Jabez Wilsont, ahol megismeri Duncan Ross-t, a klub jelenlegi vezetőjét, akinek dolga, hogy kiválassza az új tagot. Annyira szimpatikus lesz neki Jabez Wilson, aki tökéletesen megfelel a leírásnak, hogy a többi jelentkezőt azonnal hazaküldi, és üdvözli az új tagot, illetve máris elmondja, hogy mi lesz a jelképes feladata a fizetségért minden hétköznap a délelőtti órákban. Jabez Wilsonnak az enciklopédiát kell másolnia, kezdve az A betűs szavakkal.

Jabez Wilson alig várja, hogy megkezdhesse új munkáját. A zálogüzlet miatt sem kell aggódni, hiszen a segéd ott van minden nap. Wilson lelkesen jár dolgozni, minden hét végén megkapja a fizetését, ám egy hónap elteltével különös dolog történik. Odaér munkahelyére, erre csak egy cédulát talál az ajtón, miszerint "A vöröshajúak klubja feloszlott". Nem tudja, mitévő legyen, keresi Duncan Ross-t, de nem találja, és a házban más bérlő sem tudja hol lehet, sőt, ők nem is ezen a néven ismerik. Végre aztán kap Wilson egy címet, ahol elérhető a férfi, ahova el is megy, ám ott egy térdprotézis készítő cégtábláját találja.

Holmes és Watson hatalmas hahotázásban tör ki, miután végighallgatják ezt a történetet. Ez is szenzációs és hangulatos jelent a filmben. Wilson kikéri magának, de Sherlock megnyugtatja, hogy foglalkozik az üggyel és a végére jár. Hiszen ő valami egészen  nagy dolgot sejt a háttérben, nem csak egy szimpla viccet vagy ugratást.

Mr. Wilsont hazaküldik, Holmes pedig Watsonnal együtt végigsétál a helyszínen, és úgy intézik, hogy láthassák a lelkes segédet is, aki fél árért szegődött el dolgozni. Holmes rájön, hogy a zálogüzlet szomszédságában van a bank, és felismeri a segédet is. Azonnal értesíti a bankigazgatót, aki nem akarja elhinni, hogy a bombabiztos bankba bárki is be tudna és be akarna törni. Pedig ezen a hétvégén különösen nagy értékű aranyat tárolnak ott. Nem akar kötélnek állni, de aztán ímmel-ámmal mégis rábólint, hogy egész éjjel Holmes és Watson, illetve rendőrök társaságában virrasszanak és várják a bankrablót, aki az igazgató legnagyobb meglepetésére meg is jelenik, és aki nem más, mint a lelkes segéd a zálogüzletből, aki valójában egy bűnbanda feje, és a pincében valójában nem is fotókat hívott elő, hanem ásta a bankba vezető utat. Sikerül elkapni tehát a segédet, és az ő segítségeit is. A bankban tárolt arany megmarad, végezetül pedig Holmes azt javasolja Mr. Wilsonnak, hogy legközelebb legyen nagyvonalúbb és ne alkalmazzon olyan segédet, aki beéri fél fizetéssel.

Az epizódban Jabez Wilson-t Roger Hammond alakította, aki felbukkant a Halló, halló című sorozat két részében, de A bájkeverő, Az eltakarítónő és A király beszéde című filmekben is látható volt. Szomorú érdekesség, hogy az 1936. március 21-én született színész pont egy hete, 2012. november 8-án hunyt el. Alakításai szerencsére mindig megmaradnak, és biztos vagyok benne, hogy nála hitelesebb Jabez Wilson soha nem lesz a leendő Sherlock Holmes feldolgozásokban (ha feldolgozásra kerül még ez a történet).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése