2012. január 14., szombat

Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték



Azt már jól tudjuk, hogy Sherlock Holmes örök és halhatatlan.
Eddig is számos film, sorozat készült a Sherlock művekből (vagy azok alapján). Többek között Guy Ritchie is saját szája íze szerint formálta a nagy detektívet, s 2009-ben meg is mutatta a világnak, hogy ő miként képzeli el az Arthur Conan Doyle által megteremtett karaktert, s annak világát. Most elérkezett a folytatás. Már az első rész vége folytatásért kiáltott, és nem is titkolták sokáig a készítők, hogy megkezdődtek a forgatási munkálatok.

Ennek végeredménye most érkezett el a magyar mozikba Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték címmel; ezúttal is Robert Downey Jr. és Jude Law főszereplésével.

A történet szerint Dr. Watson (Jude Law) az esküvőjére készül, Holmes eközben mindenféléken kísérletezik, és persze nyomoz is, méghozzá egy egész Európát behálózó ügyön. Akarata ellenére Watson is bevonja a dologba és a történésekbe, így szegény doktor a saját esküvőjére is egy kiadós akció után, fáradtan, koszosan érkezik. A frigy azért megköttetik, aztán Watson és Mary nászútra indulnak vonattal. Nem volt nehéz kitalálni, hogy valami úton-módon Holmes itt is megjelenik, és semmi nem lesz a nászútból. Meg is érkezett Holmes, aki persze kapóra jött, hiszen éppen Watsonékat mentette meg egy támadástól, amit valószínűleg nem éltek volna túl. Így azonban Maryt sikerült biztonságba helyezni (azaz kidobni a robogó vonatból, de persze előre el volt tervezve ez is, vízbe pottyant az új asszony, és Sherlock emberei vártak rá, akik azonnal kimentették :), Watson pedig máris robogott Mary nélkül, de helyette Sherlock-al Párizsba.

Itt újra találkoztak azzal a cigánylánnyal, akinek köze van a bűntényhez, pontosabban a lány bátyjának, aki eltűnt, és akit a lány is próbál keresni. Újabb, még nagyobb akció jeleneteket kapunk, és a hajsza tovább tart Svájcig, ahol aztán megoldódik az ügy, aminek a szálai Moriarty professzor kezében vannak, s amelynek köze van a már levegőben lévő - érkező - háborúhoz.

A film tele van akciójelenetekkel, jobban, mint az első rész. Van verekedés, menekülés, lövöldözés, Sherlockot több sérülés is éri, sőt, egy ponton azt hihetjük, hogy örökre búcsút vehetünk tőle (de persze nem :), ráadásul Sherlockot többször is láthatjuk álruhában, akár csavargóként, akár nőnek öltözve. Persze tudjuk már a novellákból is, hogy ha úgy hozza a szükség, akkor nem rest álruhát ölteni, méghozzá olyan jókat, hogy még Watsont, egyetlen barátját is megtéveszti. Azt is tudjuk, hogy ha kell, akkor tud ő verekedni. De ettől függetlenül a sok álruha és a sok verekedés tényleg sok volt. Éppen ezért meg tudom érteni azok véleményét, akik szerint ez mindössze egy múlt századi Angliába bújtatott akciófilm Sherlock nevével eladva. Mert nyilván egy ismeretlen név közel nem vonzaná ennyire a közönséget a moziba, mint Sherlock Holmes neve...

A sok akció közben sajnos a történet is elveszik. Hiába a verekedések, lövöldözések, suhanások fél Európán át, ha sokáig nem is tudjuk, mire megy ki az egész, és kapunk egy elhadart, elkapkodott, összecsapott végkifejletet. Persze nem unatkozik a néző, mert mindig van valami látvány, amivel elvagyunk, vagy néhány poén, amik között vannak kifejezetten jók, de vannak teljesen feleslegesek is. A vonatos résznél mielőtt az ellenség lőni kezd, szerintem totál felesleges volt Sherlocktól a "feküdjön le velem Watson" beszólás, mert ez egyszerűen nem Sherlock stílusa, még modernizálva sem! Ezzel szerintem bakot lőtt Guy Ritchie, csak ront az egészen ezekkel a kétértelmű, és totálisan fölösleges meleg-dumákkal. Ez nagyon erőltetett poén, sőt inkább megcsúfolása Sherlock karakterének. Ez mindenképpen negatívum, talán még inkább, mint az összecsapott befejezés.

A Sherlockra oly jellemző logika is igencsak háttérbe szorult, még jobban, mint az első részben. Egyedül a Moriarty professzorral történt sakkozás tetszett ilyen téren, amikor először még léptek a bábukkal, aztán már csak szópárbajt vívtak, és csak szóban mondták az aktuális lépéseket. Ez a rész klassz volt, talán Moriarty professzor részéről is a legjobb jelenet.


Az első részben megismert Irene Adler is szerepet kapott a folytatásban, de épp csak a film elején bukkant fel, amint Moriarty-val üzletel, és Sherlock-al kacérkodik, aztán Moriarty gondoskodott róla, hogy többet a film folyamán ne bukkanjon fel :PP
Új szereplőként pedig felbukkant Sherlock bátyja, Mycroft Holmes is.

A szereplők:
Robert Downey Jr. - Sherlock Holmes: nekem ezúttal is tetszett. Kicsit sajnáltam, hogy szegényt ennyiszer elcsúfították valami álruhával, de teljesen rendben volt a játéka, arcmimikája, szeme rándulása.

Jude Law - Dr. Watson: továbbra sem szimpatikus Watsonként, talán azért is, mert magát a színészt se kedvelem, nem tartom túl nagy számnak és különösebben tehetségesnek. A BBC sorozat Watsonja ezerszer szimpatikusabb és "watsonosabb" - hogy az újakat nézzem, és ne David Burke és főleg Edward Hardwicke játékát emlegessem már megint :)

Rachel McAdams - Irene Adler: nem volt rossz az újbóli felbukkanása, de a történet szempontjából lényeges sem volt. Ismerős arc, ismerős karakter. Jó hogy láttuk, de ennyi.

Noomi Rapace - Sim, a cigánylány: nem láttam még semmilyen filmben, de a jövőben azért figyelni fogok rá. Nem mondom hogy hatalmas tehetség, de mégis volt benne valami, tetszett a játéka, arca. Szimpatikus nő, kíváncsi leszek, milyen filmekben fogjuk majd még látni.

Stephen Fry - Mycroft Holmes: ő nagyon tetszett. Szerencsére volt néhány jelenete, és mindegyik nagyon klassz volt. Azokban lemosott mindenkit. Nem láttam semmiben, vagy legalábbis nem emlékszem, de Mycroft-ként klassz volt, már csak megjelenésre a novellák alapján is ilyesmi elképzelésem volt Sherlock bátyjáról.

Jared Harris - James Moriarty: a film főgonosza, a bűn Napoleonja. Még jó hogy ez utóbbi jelzőt néhányszor elmondták, és sulykolták a nézőbe, mert nem biztos hogy belőle nézném ki, hogy olyan hatalmas nagy bűnöző. Ő egy olyan nagy koponya, akinek a kezében futnak össze különböző bűncselekmények, amik mind nagyobb horderejűek. Tehát nem is azt vártam tőle, hogy halomra öljön embereket, de ez szép kevés volt, amit produkált. Az előző film gonosza, Lord Blackwood sokkal inkább meggyőzött arról, hogy tőle félni és tartani kell. Neki már csak a nézése olyan volt, ami mellett nem lehetett simán elmenni. Sajnos Moriarty nem igazán tudott brillírozni, talán a jelenete is kevés volt. Lehet hogy egy akciórészt érdemes lett volna kihagyni, é arra fordítani az időt, hogy legyen neki lehetősége megcsillogtatni tehetségét, amitől ő a bűn Napoleonja.
Összességében egy többször nézhető akció mozit kaptunk Guy Ritchie második Sherlock kalandjától. Nem a legrosszabb, de nem is a legjobb. Hibák, kapkodások ugyanúgy vannak benne, mint az első részben, viszont látványos is, a jó poénok pedig tényleg nagyon ott vannak. Így szerintem megüti az első részt szintjét, főleg azt ismerve, én nagyjából azt kaptam amit vártam, amire / amilyenre számítottam.
A folytatás szinte garantált (az utolsó képsor ezért kiált), és jó is lenne ha két év múlva megint kapnánk egy Sherlock filmet, ugyanakkor talán nem lenne baj egy kis pihentetés, újra-gondolás, és talán alaposabb forgatókönyv, illetve a következő sztori precízebb kidolgozása.

A filmet ezúttal is Hans Zimmer zenéje kíséri végig, természetesen a már első filmből jól ismert fő témát is hallhatjuk. A zene teljesen tökéletes, önmagában is nagyon jól élvezhető. De hát Hans Zimmer neve már önmagában garancia az igényes muzsikára.

A DVD kiadást mindenképpen beszerzem. Gyűjtőként a film helye a polcomon van. Ha hinni lehet az előzetes tájékoztatásnak, akkor erre már májusban sor kerülhet!
Akkor feltétlenül újra nézem, és lehet hogy hozok egy újabb, második-nézéses kritikát ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése