2012. január 28., szombat

A sátán kutyája (2000)


Jeremy Brett mellett többször szót ejtettem már ezen a blogon a Robert Downey Jr., illetve Benedic Cumberbatch főszereplésével készült Sherlock feldolgozásokról. Most egy újabb színészről, illetve feldolgozásról ejtenék néhány szót.

A Hallmark Entertainment jóvoltából (is) készült egy feldolgozás a talán leghíresebb Sherlock regényből, A sátán kutyájából, melynek főszerepeit Matt Fewer (Holmes) és Kenneth Welsh (Watson) játsszák. A 2000-ben készült kanadai film itthon is kapható dvd-n, és a napokban kedvem támadt újra nézni ezt a közel másfél órás alkotást.

A film egy férfi halálának bemutatásával veszi kezdetét, majd a kötelező infók (cím, szereplők) után máris Sherlock Holmes nappalijában találjuk magukat, ahol Watson egy ott felejtett sétapálcából próbál következtetni tulajdonosának kilétére. Helyes a következtetése, miszerint egy vidéken praktizáló orvosé a bot, aki hamarosan be is kopogtat Holmesékhoz. Dr. Mortimer előző nap járt ott, és nagyon megörült, hogy végre megtalálta elveszett botját. Egyúttal be is számol Sir Charles Baskerville haláláról, és néhány olyan körülményről, amit a rendőrségnek nem mondott el. Ismerteti Holmesékkal a Baskerville család tragédiáját, miszerint egy sátáni kutya tör a család tagjainak életére. A kutya első áldozata pár száz évvel ezelőtt Hugo Baskerville volt, aki egy szolgálólányt rabolt el, és akart megszégyeníteni, ám amíg barátaival borozgatott, addig a lány megszökött, és egy sátáni, hatalmas kutya megölte Hugo-t. Dr. Mortimer szerint Sir Charles holtteste mellett is hatalmas nagy tappancsok voltak, s szerinte a családi átok még mindig él. Ráadásul megérkezett az utolsó leszármazott, Sir Henry Baskerville, aki nem hisz a legendában és mielőbb el akarja foglalni a kastélyt és a hozzá tartozó birtokot. Holmes és Watson találkozik az ifjú Baskerville-el, aki végül Watson kíséretében utazik a kastélyba. Ott a Barrymore házaspár fogadja őket, akiknek a leszármazottai már több mint száz éve szolgálják a Baskerville családot. A táj nappal gyönyörű, nekem legalábbis nagyon tetszett a film nyújtotta látvány. Az éjszakai részek is jól megoldottak, tényleg baljós, mondhatni félelmetes a kastély, amit többször láthattunk messziről, de részletekbe menő közelségből is.

A lápvidék felől jövő fura zajok mellett még az is nyugtalanította a helyiek mindennapjait, hogy a börtönből megszökött egy veszélyes fegyenc, Selden, akit a rendőrség nagy erőkkel keresett.

Sir Henry és Watson egymás után ismerték meg a környékben lakókat. Így Jack Stapleton-t, és húgát Beryl-t, az állandóan teleszkópjával "leselkedő" Frankland-ot, és annak lányát, Laura Lyons-t, akik nem tartották egymással a kapcsolatot a nő félresiklott házassága miatt, így a nő Sir Charles-nak köszönhette gépírói állását, és némely anyagi segítséget. Ezeket később vallotta be Watsonnak.

Kiderült a Barrymore házaspár titka is: a szökött rab az asszony testvére, ráadásul nem is bűnös, csak átverték és olyan papírt irattak alá vele, amellyel beismerte nem létező bűnösségét. Segíteni akartak neki, hogy megszökhessen az országból, de egy este megtámadta és megölte a kutya Seldent.

Közben Watson egyik éjjel egy ismeretlen férfit látott a holdfénynél, akiről senki nem tudta hogy kicsoda. Másnap ugyan megtalálta rejtekhelyét és egy cédulát, ami arról szólt, hogy Watson éppen mit csinál, merre jár.

Sir Henry és Stapleton húga egyre közelebb került egymáshoz, amit Stapleton nem nézett jó szemmel, és végül ennek hangot is adott a húga jelenlétében. Amikor elküldte Sir Henry-t, megdicsérte húgát, hogy ügyesen alakította a szerepét... majd kinyitott egy ajtót, ami mögül kiugrott a hatalmas, fekete kutya, és Sir Henry nyomába eredt, majd meg is támadta. Szerencsére időben dördült egy pisztolylövés, ami elkergette onnan a kutyát. Sir Henry megsebesült, de a Stapleton lány és Watson azonnal segítségére sietett, Stapleton pedig a saját csapdájába esett: a kutya neki támadt, és együtt süllyedtek el az ingoványban.

Holmes már a lakásán adott magyarázatot mindenre. Elmondta, hogy azért bujdosott a lápon, hogy ne legyen szem előtt, és Stapleton ne jöjjön rá, hogy ő is a helyszínen van. Így azonban közbe tudott lépni, amikor Sir Henry-t megtámadta a kutya. A Stapleton lány bevallotta amit már Holmes is tudott, miszerint nem húga, hanem felesége volt a férfinak, de úgy gondolta Stapleton, hogy testvérként könnyebben Sir Henry bizalmába férkőzhetnek. Stapleton pedig maga is Baskerville leszármazott volt, és a régi legendát használta fel ahhoz, hogy megölje a még életében lévő Baskerville-eket, majd kellő idő után jelentkezzen az örökségért. Ő maga nevelte, és vakította meg a kutyát, hogy annak szeme még sátánibbnak hasson.

Egy picit talán vicces volt a piros szemű kutya :), de ettől függetlenül semmi bajom nincs a feldolgozással, sőt kifejezetten jónak tartom szép képekkel, jó kísérő zenével és hiteles szereplőkkel.

Matt Frewer vékony, magas alakja és karakteres, csontos arca pontosan passzol ahhoz a képhez, ami az emberekben Sherlock Holmes-ról alakult ki a novellák olvasása közben. Persze akinek Jeremy Brett jelenti Sherlock-ot, annak nyilván nehéz mást is elképzelni ebben a szerepben, de ha ezen túljutunk, akkor azt hiszem elégedettek lehetünk Matt alakításával.

Kenneth Welsh szintén nagyon jó Watson doktorként. Bizalomkeltő, kedves az arca, aranyos amikor rácsodálkozik a dolgokra. Őt legtöbben talán a Twin Peaks sorozatból ismerhetik, ahol közel sem volt ilyen aranyos, hiszen Windom Earle-t alakította.

Ők ketten négy filmben alakították a Sherlock - Watson párost. A sátán kutyája után A négyek jele (2001), a The Royal Scandal (2001 - ennek nincs magyar címe), és A kápolna vámpírja (2002) című filmekben keltették életre sokak kedvenc nyomozópárosát. A The Royal Scandal nem, de a másik kettő szintén megjelent itthon DVD-n.
Érdekesség még, hogy a Jack Stapletont játszó Robin Wilcock a The Royal Scandal-ben is kapott szerepet.

A DVD kiadás egyszerű, de ötletes. A borítóképen Holmes árny-alakja és a kutya (inkább a piros szemei) láthatók. A hátsó borítón pedig egy jó montázs Holmes - Sir Henry- Beryl - Watson doktor, illetve a kutya képével, mindez egy térkép előtt, ami a Baskerville birtokot ábrázolja. Ugyanez a kép található magán a lemezen is.

Sherlock Holmes rajongóknak szerintem érdemes beszerezni és megnézni a filmet. Bár az biztos, hogy a Jeremy Brett féle filmeket sokunknál nem múlja felül egyetlen feldolgozás sem, de jó látni, hogy vannak olyanok, amik szintén törekedtek az igényességre, a regény hű követésére, a helyszín és hangulat tökéletes visszaadására. Amennyire tartottam régebben a Matt Frewer féle feldolgozástól, olyan szívesen vettem elő újra ezt a filmet! Erre tényleg érdemes volt időt és pénzt áldozni a készítőknek. Megérte!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése