2013. február 5., kedd

Elementary - 14. rész

A borzasztó gyenge 13. rész után egy ütősebb történettel rukkolt ki 14-jére az Elementary készítő gárdája. A ritka jó rész oka talán az is volt, hogy a Super Bowl-t a sorozat aktuális részével vezették fel, tehát sok új nézőre is számítottak, akiknek nyilván nem mindegy, hogy mit nyomnak el a torkán, legalábbis akkor, ha a továbbiakban a megszokottnál nagyobb nézettséget szeretnének elérni.

A 14. rész középpontjában egy sorozatgyilkos állt, akit a börtönből azért szállítottak a kórházba, hogy a nővérének vesedonora lehessen. A műtét persze nem jött létre, mert a sorozatgyilkos hamar, gyorsan kiszabadult a bilincsekből, s mikor az orvosok már azt hitték, hogy sikeres volt az altatás, pillanatok alatt mindenkit lekaszabolt egy szikével és el is menekült.

Megkezdődött a hajtóvadászat, ám itt nem volt elég Gregson kapitány new yorki csapata és Sherlock. Bekapcsolódott a nyomozásba az FBI, és az a profilozó nő, aki annak idején elfogta a sorozatgyilkost, nem mellesleg kiderül, hogy Londonból ismeri Holmes-t és volt egy kis afférjuk is.
Azután, hogy a gyilkost annak idején elkapta a nő, a férfiról egy könyvet is írt. Csakhamar kiderül, hogy a könyvben említett bizonyos források nem valósak, egy csomó mindent ő talált ki, és lefizetett egy szomszédot azért, hogy magáénak ismerje el a beszámolót. A sorozatgyilkos apját azzal vádolta a könyvben, hogy bántalmazta a fiát, aminek hatására az apa felakasztotta magát, az anya pedig csakhamar férje után halt. Nem meglepő tehát, hogy sorozatgyilkosunk kiakadt...

Hamarosan az is kiderült, hogy valójában a nővére nem volt vesebeteg, pontosabban azzal, hogy különféle mérgeket ivott, ő maga idézte elő a vesebetegséget csak azért, hogy kórházba kerülhessen, donorra legyen szüksége, és kijöhessen a testvére a börtönből. Amikor a profilozó meglátogatja, egy ollóval böki le, és utána természetesen beismerte a bűnösségét. A rész végére kétséges maradt a profilozó élete, csak annyit tudtunk meg, hogy nem halt meg, de állapota kérdéses.

Az ügy összességében nem volt túl nagy eresztés, csak talán picit fordulatosabb, vagy legalábbis a szokásosnál másabb.

Amit mellékszálként behoztak, az teljesen felesleges volt, azazhogy Watsont kilakoltatták, mert bérlője pornófilmet forgatott a lakásban. Ennek semmi értelmét nem láttam, és unalmas volt ezerszer végighallgatni, hogy képtelen lesz ebben a lakásban tovább élni (főleg hogy mióta Sherlock az "ügye", azóta gyakorlatilag az ő lakásában dekkol Watson is), és hogy képtelen lesz használni azt a kanapét és mindenféle berendezést, amin "forgattak". Persze valahol ez érthető, még akkor is, ha nem szórták tele életveszélyes fertőzéssel és bacilussal az amúgy sem használt lakást. Mondjuk eleve nem értem, mit gondolt Watson, hogy a bérlő mire is fog egy kanapét használni. Jó, hogy nem pornófilm forgatás, de nyilván akkor sem csak alvásra :P Szóval ez az erőltetett prűdség és unalomig ismételt két-három mondatot totál felesleges volt, inkább a sorozatgyilkosos sztorinak és karaktereknek adtak volna egy kis időt a fölösleges időkitöltés helyett.

Mindenesetre ez a rész az aránylag jobbak és követhetőbbek közé tartozik, de még így sem az év sorozat epizódja. Egy fél fokkal jobb mint közepes, így jó indulattal a 10/6-ot megérdemli.


1 megjegyzés: