2012. február 5., vasárnap

A kápolna vámpírja (2002)


Ha már ilyen szépen elkezdtem újranézni a Matt Frewer főszereplésével készült Sherlock filmeket, akkor úgy gondoltam, rögtön sort kerítek A kápolna vámpírja címűre is, aminek ha jól tudom a másik magyar címe Sherlock Holmes és a kolostor rémes titka. Mindenesetre a DVD A kápolna vámpírja címmel jelent meg (eredeti cím: The Case Of The Whitechapel Vampire).
Ez a történet nem valós Sherlock Holmes sztori, novella formájában ez, így nem jelent meg, de gondolom kicsit utal A sussexi vámpír esete című novellára, hisz a kettőben mindenképpen közös a vámpír "jelenléte".

A film nagy része egy kolostorban játszódik, és ez a bizonyos földöntúli, ördögi, démoni erő itt szedi áldozatait. Egy kicsit nekem furcsa, hogy a kolostorban női és férfi szerzetesek együtt élnek (természetesen külön szobában mindenki :). Nem tudom, lehet hogy létezett ilyesmi a 19. században, vagy talán még régebben, keresztényüldözés idején, amikor örültek, hogy valahol meg tudták húzni magukat. A kolostor és a kápolna nem tudom, hogy valós épület, vagy stúdió volt-e, mindenesetre nekem tetszett a hely a maga félhomályával, a vastag ajtókkal, a fura, néha ijesztő szobrokkal, hosszú, kihalt folyosóival, a sötét kriptával. Maga a cselekménysorozat sokkal átlagosabb, mintha innen-onnan gyűjtöttek volna ötleteket, és azt gyúrták volna egy filmmé.

A történet szerint tehát egy kolostor szerzetesei sorra halnak meg, nyakukon két vérző seb marad, és sokan egy hatalmas denevérszerű teremtményt látnak a halott mellett. Az apát Sherlock Holmes-t kéri fel hogy derítsen fényt az esetre, aki természetesen nem hisz a földöntúli erőkben, sőt, nagyon is úgy véli, hogy nem a halottaktól kell tartani, hanem az élőktől. Kiderül, hogy az apát egy misszión volt valahol, ahol szorgalmazta egy bizonyos denevérfaj kiirtását, hogy az ne terjesszen fertőzéseket. Miután társaival visszatért az angol kolostorba, megkezdődtek a gyilkosságok, az áldozat pedig mindig olyan valaki volt, aki részt vett a missziós küldetésben.

A nyomok elvezetnek Dr. Chagas-hoz, akivel nemrégiben az apátnak vitája is volt. A néger orvos a denevéreket tanulmányozza, olyannyira, hogy gyermekeinek nevezi őket. Először valóban fura a viselkedése, és gyanúsítható a gyilkosságokkal, épp ezért Jones felügyelő le is tartóztatja. Holmes közben sorra megismeri a kolostor lakóit, így például az apát ellenlábasát, aki azt szeretné, hogy az apát menjen el a kolostorból, és így ők megszabadulnának minden bajtól; vagy Abel testvért, aki egy kicsit "lökött", és egy makett készítésén, festegetésén dolgozik. Közben újabb testvér hal meg, az egyik gyilkosságnak, ami egy kietlen utcán történik, csak egy vak nővér a tanúja, aki azt tudja elmondani Holmes-nak, hogy miket hallott: a tettes érdes hangját, és valami fémes zajt.

Sherlock arra gyanakszik, hogy a tettes a kolostor lakói között rejtezik, és természetesen neki lesz igaza. Miután az apát elmondja mindenkinek, hogy el fogja hagyni a kolostort, éjjel a kápolnába indul imádkozni, ahova követi a tettes és le is csap rá. Ámhogy a kápolnában nem az apátot, hanem Sherlockot találja, akivel dulakodni kezdenek, és közben a rendőrség is közbeavatkozik, így sikerül leteríteni az álarcos vámpír-óriásdenevért, aki nem más mint Abel testvér. Nem tudom, hogy a rég látott emlékek ugrottak-e be, vagy csak szimplán kitaláltam, de már menet közben is volt olyan érzésem, hogy biztos a "lökött" lesz a gyilkos. A vámpírfogakat egy szimpla gereblye helyettesítette, ezekkel okozta a nyaki sérülést, és ennek a hangját hallotta a vak nővér. A gyilkos meghalt, a kolostor lakói pedig fellélegezhettek, és Holmes-nak is igaza lett, szó sem volt semmiféle természetfölötti erőről.

Eléggé összetákolt befejezést kapott a film, s talán sok volt, hogy vámpír, denevér, titokzatos néger orvos is bekerült a történetbe. Tipikus egy kicsi ebből, egy kicsi abból, hogy félelmetesebb legyen a sztori. Azt hiszem jobb lett volna, ha nem saját ötletet akarnak megvalósítani, hanem inkább követnek egy újabb Conan Doyle történetet, mert a két főszereplő, a díszletek, a hangulat nagyon jól passzolnak az általa megírt Sherlock-világhoz.

Azt azért sajnálom, hogy a The Royal Scandal nem jelent meg itthon, mégiscsak úgy lenne teljes a Matt Frewer-es Sherlock gyűjtemény; de idővel talán kedveznek majd a Sherlock-rajongóknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése