2012. február 25., szombat

Az eltűnt vőlegény


Nem éppen a legismertebb Sherlock Holmes történetek közé tartozik Az eltűnt vőlegény (A Case Of Identity). Amennyire tudom nem készült belőle semmilyen feldolgozás - a Jeremy Brett féle sorozatban legalábbis egész biztosan nem szerepel ez a rész. Bár ez inkább Jeremy halála miatt van így, hiszen állítólag az összes létező Sherlock Holmes történet megfilmesítése tervben volt.

Sherlock Holmes-hoz egy fiatal hölgy, Miss Mary Sutherland érkezik; a leírás alapján érzékelhető, hogy fiatalsága ellenére nem éppen szép a hölgy. Holmes már az ablakból látja, ahogy az utcán egy helyben állva "ingázik" a nő, amiből le is vonja a következtetést, miszerint átgondolja a leendő kuncsaft, hogy tanácsot kérjen-e, merthogy biztosan szívügyről van szó. Természetesen Holmes ezúttal sem téved...
A lány végül célba ér, helyet foglal és elmeséli történetét: anyjával és mostohaapjával, Mr. Windibank-al él együtt. Mostohaapja alig pár évvel idősebb nála, de apának szólítja. Igazi apja pár éve halt meg, egy kis vállalkozást hagyott maga után, amit anyja felszámolt - már az új férj segítségével. A lány apjáról maradt vagyona évi 100 fontra tehető, emellett még gépírónőként is dolgozik. Ebből a bevételből olyan jól megél, hogy a vagyonához nem is szükséges hozzányúlnia, csak a kamatokat veszi fel neki negyedévente a mostohaapja. A lány zárkózott életet él, de inkább azért, mert mostohaapja nem örül neki, ha bárhova is elmegy a lány. Szerinte az asszonyoknak otthon a helye. Egy esetben azonban mégis eljut a lány egy bálra, ahol megismerkedik egy fiatalemberrel, aki udvarolni kezd neki.

A lányt meglepi, hogy mostohaapja egészen jól fogadja a hírt, sőt, azzal nyugtázza, hogy ha egy nő valamit nagyon akar, azt úgysem lehet megtiltani neki. A két fiatal a bál után levelezni kezd, és ha a mostohaapa Franciaországba megy üzleti útra, akkor a férfi, Mr. Hosmer Angel mindig meglátogatja a lányt. A lány anyja támogatja a kapcsolatot.

A férfi leírása már gyanús: bajszos és szakállas. Szeme érzékeny, ezért sötét szemüveget visel, ráadásul sétálni is inkább este, sötétedés után szeret. Hangszála gyenge, így halkan, már-már suttogva beszél. Családja nincs, abban az irodában alszik, ahol dolgozik. A leveleket géppel írja (még az aláírást is), ráadásul nincs is postacíme, mert a lány leveleit a postán veszi fel.

Kapcsolatuk annyira elmélyül, hogy a férfi feleségül kéri a lányt, aki persze boldogan mond igent. Hosmer többször is megesketi a lányt arra, hogy mindig maradjon hozzá hűséges. Az esküvő napján még a Bibliára is megesketi Mary-t, hogy bármi is történjen, mindig várjon a férfire. Az esküvőt titokban tervezik, a mostohaapa nélkül, majd utólag akarják elmondani neki a nagy hírt. A lány és anyja már a templomnál vár, amikor megérkezik a hintó, ami a vőlegényt hozza. Csakhogy a férfi nem száll ki a kocsiból, és amikor a kocsis megnézi, hogy mi a helyzet, teljesen üresen találja a kocsit. Hosmer Angel-nek nyoma veszett. A lány azt kéri Holmestól, hogy találja meg a férfit, aki már tíz napja eltűnt. Adott fel újsághirdetéseket, de az alapján sem sikerült az elveszett férfi nyomára bukkanni.

Holmes elvállalja az ügyet, bár ő maga elmondja Watsonnak, hogy igazából semmi rejtélyes nincs benne. Levélben kéri a lány mostohaapját, hogy találkozzanak a Baker Street-en, a férfi pedig gépelt levélben hagyja jóvá a találkozót, és meg is érkezik a kérdéses időpontban. Holmes közli vele, hogy meg fogja találni az eltűnt férfit, és megjegyzi, hogy egy gépelt levél ugyanannyi sajátosságot tartalmaz mint egy kézzel írt levél. A mostohaapa levelében ugyanis - csakúgy mint Hosmer Angel korábbi leveleiben - "az "e" fölött minden esetben van egy kis maszat, az "r" zászlójából pedig hiányzik egy rész. Tizennégy egyéb jellegzetesség is van, de ezek a legszembetűnőbbek".

Holmes leleplezi a férfit: Hosmer Angel, az udvarló nem más, mint a lány mostohaapja. Az indok pedig mi más is lehetne, mint a pénz. Hiszen a lány vagyonát csak addig élvezhette a férfi, amíg Mary velük élt, és nem ment férjhez. Úgy gondolták, hogy az eset után a lánynak jó ideig nem lesz kedve új gavallér után nézni. Holmes csak azt sajnálja, hogy a férfit nem bünteti a törvény.

A tanulság viszont a mai napig örök érvényű: nem árt, ha figyelünk az apró, intő jelekre. Így csak magunknak spórolunk meg egy csalódást és kiábrándulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése