2013. március 16., szombat

Elementary - 18. rész

A 18. rész epizódja fél évvel előbb kezdődik: a metróállomáson áll egy nő, amikor egy ismeretlen férfi odalép hozzá, egy virágcsokrot ad neki, majd elmegy onnan. Fél perc múlva már azt látjuk, ahogy a nőt valaki az éppen érkező metró elé löki.
Egy váltással aztán máris a mában vagyunk. Watson tanulja "új szakmáját", hiszen már nem mentora Sherlocknak, hanem társa, és így nem árt megtanulnia néhány hasznos dolgot. Most éppen az autó elkötéssel próbálkozik, ami már egész jól megy neki, legalábbis Sherlock szponzora szerint dícséretes, hogy már hat másodperc alatt fel tud törni egy autót. Eközben aztán hívást kap Sherlocktól. Egy ügyvédi irodába mennek, ahol nem magának az ügyvédnek, hanem kolléganőjének van szüksége Sherlock segítségére. A nő húga ugyanis hat hónapja eltűnt, és azóta semmi hír nincs róla. Hagyott egy videót a férjének, amiben elmondja, hogy elhagyja őt, és utal a virágos metrós nőre is, az döbbentette rá, hogy nem élhet egy életen át azzal, akit már nem szeret. A segítséget kérő nő elmeséli Sherlockéknak, hogy volt a húgának egy ládája, ami akkor tűnt el, amikor a nő, és gyanítja, hogy a férj volt a gyilkos, és abban a ládában szabadult meg az asszonytól. Már csak azért is, mert az asszony másfél éve már elhagyta a férfit, de akkor pár nap alatt előkerült, és visszaköltözött férjéhez. Sherlock arra kéri Watsont, hogy egyedül nyomozzon, mondván ez úgyis neki való ügy, legyen ez az első esete. Közben Sherlock a hat hónappal ezelőtti metrós gyilkosságot kezdi nyomozni, merthogy ott a gyilkost azóta sem találták meg.

Watson kikérdezi a férjet, de nem lesz okosabb, viszont ösztöne azt súgja, hogy a férfi a gyilkos. Így aztán nyomába is ered, és hamar megtalálja egy raktárépületnél a férfit, miközben épp a kérdéses ládát pakolja be a kocsijába. Naná hogy Watson feltöri a kocsit, de lebukik, mielőtt a ládát kinyithatná. Ott terem a raktár biztonsági őre, a férj és közben a rendőrség is befut. Számomra nem volt kérdés, hogy a láda üres lesz... Watson a sitten, Sherlock leteszi érte az óvadékot. Watson pedig továbbra is a férjre gyanakszik. Mivel ellőtték, hogy a férfi ártatlan (legalábbis az üres láda miatt), és nagyon más embert se hoztak be a történetbe, nem volt kérdéses, hogy tényleg a férj lesz a tettes. Lehetett volna még a testvér is, de őt ehhez keveset szerepeltették, és ugye jól tudjuk, hogy mindig a házastárs a legesélyesebb gyilkos :)

Hamarosan a két nyomozás szálai összeérnek: a metrós gyilkos kabátján találnak egy feliratot, ami alapján tudnak nyomozni, aztán Watson meglát pár fotót, amin az eltűnt nő ezt a kabátot viseli. Kiderül, hogy a férjnek volt egy ilyen kabátja. Így hát ismét beviszik a fickót kihallgatásra, és itt már tálalják is neki a valóságot, miszerint a videó másfél évvel ezelőtt készült. A virágos metrós nő, akire a feleség hivatkozik, nem a fél évvel ezelőtti, hanem egy 18 hónappal korábbi, aminek a részleteit már nyomtatott formában mutatják is a férjnek. Hogy a videó újabbnak hasson, így a férfi kénytelen volt maga produkálni egy virágos metrós nős esetet, tehát az a bizonyos gyilkosság csak alibinek kellett, illetve az időpont igazolására. Ott végülis mindegy volt, hogy kit ölt meg a férfi, a lényeg a virágos nőn volt, bárki is lehetett volna az. A netes tárhelyeket is eddigre ellenőrizte a rendőrség, és elmondták a férjnek, lenyomozták, hogy a videó bizony nem hat, hanem 18 hónappal ezelőtt készült.

A történet valójában csavaros, és egész jól megoldották a két szálat, a két virágos nős esetet. Mondjuk maga a gyilkosság indítéka nem volt valami nagy eresztés. Szimplán annyi, hogy el akarta hagyni a nő a férjet. Ezért még nem feltétlenül gyilkol egy ember, főleg nem ilyen kacifántos módon. Jobb lett volna, ha kiderül még valami rejtegetnivaló, ami ütősebbé és hihetőbbé teszi az egészet. Mindenesetre ennél ezerszer rosszabb Elementary részeket is láttunk már, úgyhogy most a 10/6-ot megérdemli.

A folytatásban már egész biztos, hogy detektívkedni fog Watson is, hiszen a záró képsorokban a közösségi profil oldalán frissítette munkáját, miszerint ő már bizony tanácsadó detektív, s mindezt egy önelégült mosollyal nyugtázta is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése