2011. szeptember 12., hétfő

16 éve hunyt el Jeremy Brett


Jeremy Brett még nem lenne 80 éves, és akár az összes Sherlock történet megfilmesítését befejezhette volna, ha nem ragadja el a halál éppen ma 16 éve, 1995. szeptember 12-én.

Jeremy életében a legnagyobb tragédiát második felesége, Joan Wilson elvesztése jelentette. A nő halála után (1985) nagyon erős, mániás depresszióban szenvedett. Sokszor szorult kórházi kezelésre, idővel az erős gyógyszerek miatt arca és teste felpuffadt. Mivel az orvosilag meghatározott dózis téves volt, így túladagolást szenvedett. Mindenezek mellett erős dohányzása sem tett jót a szervezetének. Bár egy időben leszokott a cigarettáról, élete utolsó szakaszába nem tudott ellenállni ennek a szenvedélynek.

A halála előtti napon csalódottnak érezte magát azért, amiért keveset adott a közönségnek, a rajongóiknak, akiket egytől-egyik a barátjának tartott. Szeretett volna még egy előadást tartani, hogy köszönetet mondhasson ezeknek az embereknek ilyen formában is, de ez már sajnos nem adatott meg neki... Orvosa azzal nyugtatta, hogy filmjei, így a Sherlock Holmes epizódok is rögzítve vannak, így ezek megmaradnak az utókor számára, bármikor elővehetik ezeket a rajongók. Jeremy megnyugodott ezt hallgatván és azt mondta, hogy így már nyugodtan pihenhet meg.

1995. szeptember 12-én - 61 éves korában - londoni otthonában hunyt el. Szívinfarktus vitte el.

Haláláról olyan nagy lapok emlékeztek meg, mint a New York Times, méltatva 40 éves munkásságát. Gyászszertartása a Trafalgar Square-en lévő St. Martin in the Fields templomban volt. Barátja, a sorozat második Watson-ját, az azóta szintén elhunyt Edward Hardwicke búcsúztatta.

Jeremy halála után véget ért a Sherlock Holmes sorozat. Bár azóta is számos Sherlock-film készült, a rajongók egyöntetű véleménye szerint Jeremy volt az igazi Sherlock Holmes.
A sorozat a mai napig világszerte népszerű. Hazánkban rendszeresen láthatók epizódjai a Story 4 csatornán. Ma este 21:45-kor a Szökés az internátusból című rész kerül bemutatásra. Jó szívvel ajánlom akár annak is, aki még nem látott Sherlock Holmes filmeket, és persze azoknak is, akik rajongók, vagy akár olyan fanatikusok, hogy már "betéve tudják" a szövevényes történet minden egyes részletét. Talán véletlen, de talán az évforduló miatt vettek elő egy részt a sorozatból. Akárhogy is, biztos hogy estére mindenkinek jó kikapcsolódást jelenthet a film, a rajongóknak pedig méltó módon zárulhat a nap úgy, ha Jeremy-vel töltenek egy órát.

Nyugodjon békében!

4 megjegyzés:

  1. Szép megemlékezés! ;) Nyugodjon békében!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem jo jatekot odafont kedves Jeremy!:)

    VálaszTörlés
  3. Én szerelmes volta belé de nagyon!!!

    VálaszTörlés
  4. Egy remek szinész és nagy tehetség ment el nagyon szeretem a filmeit . A mai napig nézem. Kàr érte sajnos az élet mostoha volt vele. Nyugodjon békében. 💞💞💞💞💞

    VálaszTörlés