2011. január 4., kedd

Sherlock Holmes kalandjai: A magányos kerékpáros


A Sherlock Holmes kalandjai sorozat első része A magányos kerékpáros címmel 1984-ben készült.
A film nyitó jelenetében Holmes éppen egy kísérleten dolgozik, hűséges társa, Watson figyeli az eseményeket, amikor a házvezetőnő, Mrs. Hudson egy ifjú hölgyet jelent be. Holmes a szokásos stílusában le akarja passzolni a hölgy látogatását, és nem is igazán figyel a házvezetőnőre, de amikor az ifjú hölgy betoppan a szobába és közli Holmes-al, hogy az ügy valóban sürgős, máskülönben nem zavarná szombat este, a detektív azonnal figyelmet szentel újdonsült vendégének.

Violet Smith elmeséli, hogy apja halála után anyjával együtt szegénységben éldegéltek, míg egy nap két különös látogatójuk akadt: Mr. Carruthers és Mr. Woodley. A két férfi Dél-Afrikából érkezett, ahol a fiatal hölgy néhai nagybátyja élt, és aki halála előtt arra kérte két társát, hogy szegény rokonairól gondoskodjanak. Mivel anya és lánya alamizsnát nem akart elfogadni, ezért Mr. Carruthers felkérte Violet-et, hogy tíz éves kislányának tartson zongoraórákat birtokán. Minden rendben ment addig, míg Woodley fel nem bukkant a birtokon, és el nem kezdte zaklatni Violet-et. A dolog addig fajult, hogy Carruthers nyomatékosan, és tettlegesen és kiutasította birtokáról az erőszakos férfit. Ekkor különös dolgok vették kezdetét. Violet Smith minden szombaton biciklivel megy a vasútállomásra, ahonnan hétvégére hazautazik Londonba. A bicikliúton végig egy szakállas, fekete szemüveges férfi követi őt biciklin. Violet-nek fogalma sincs hogy ki az, és nem érti, hogy ha ő megáll, akkor a férfi miért áll meg, illetve ha hirtelen visszafordul, akkor miért fordul meg, és menekül el az ismeretlen férfi, s hogy tud úgy eltűnni, mintha a föld nyelte volna el?

Holmes végighallgatja a lányt, és megígéri, hogy megoldja az esetet. Később Watson-nak megvallja, hogy a lány veszélyben van. Először Watson-t küldi el, hogy felderítse a terepet, majd ő maga is leutazik erre a vidékre. Miután Watson sok új infót nem tudott meg (Sherlok szerint "feltűnően kétbalkezes módon intézte a dolgot"), ezért ketten együtt betértek a helyi kocsmába, ahol jó borravaló ellenében hasznos információkat tudtak meg a környéken lakókról. Még azt is megtudták, hogy egy közeli házat egy kiugrott pap vett ki, s szemtől szembe találkoztak Woodley-val is, aki heves természetét nem tagadta meg a kocsmában, ugyanis Sherlock-al is verekedésbe bonyolódott.

Sherlock és Watson visszatérnek Londonba, és bár Violet-től megkapják a hírt, miszerint következő szombaton már nem biciklivel, hanem lovas fogattal meg a vasútállomásig, mert Carruthers rendelt egy fogatot Londonból, Sherlock mégsem nyugszik meg. Mire szombaton a vidékre érnek, addigra csak egy elszabadult, elhagyott fogatot látnak. Violet-nek nyoma sincs.

Segélykiáltását azonban meghallják a fák közül, és rohannak, hogy megmentsék a nyilvánvalóan veszélyben lévő lányt. Különös kép fogadja őket. Egy kis pagoda-szerűségben az elegánsan felöltözött Woodley tartja karjában a félig már ájult Violet-et, velük szemben pedig a szedett-vedett módon felöltözött kiugrott pap áll, hogy a lány akarata ellenére is összeadja őket. Mintha nem lenne még elég a "társaság", megjelenik a színen a titokzatos férfi is, fegyverrel a kezében. Holmes előtt már nem titok a férfi kiléte: nem más, mint Carruthers, aki azért öltözött be, és "kísérte" Violet-et az elhagyott területen minden szombaton, mert tudta, hogy veszélyben van a lány, és Woodley nem hagyja annyiban, hogy kikosarazta, illetve hogy kitiltották a birtokról.

Ez a rész szerintem nem a legeredetibb és legizgalmasabb Sherlock történet, de ennek ellenére érdekes.
További érdekesség, hogy Carruthers szerepében az a John Castle látható, aki a David Suchet-féle Lord Edgware meghal című Poirot filmben Lord Edgware-t alakította. A Joan Hickson féle Gyilkosság meghirdetve, és A kristálytükör meghasadt című Miss Marple filmben pedig ő formálta meg Craddock felügyelőt. Felbukkant a Robotzsaru 3-ban is, ahol viszont rosszfiút alakított.
A Violet-et alakító Barbara Wilshere-nek ez volt az első szerepe. Azóta is csak - számomra ismeretlen - tévé sorozatokban játszott.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése