2011. január 2., vasárnap

Sherlock Holmes kalandjai: A kék karbunkulus


Mint minden évben karácsony táján, így idén is elővettem a Sherlock Holmes kalandjaiból a Kék karbunkulus című történetet, ami karácsonykor játszódik, ráadául központi szerepe van egy karácsonyi vacsorára szánt libának is a sztoriban :)

Morcar grófnőjétől ellopnak nem túl régi múlttal rendelkező, de annál felbecsülhetetlenebb értékű drágakövet, aminek különlegességét ritka, kék színe adja. Ez a kék karbunkulus, amiért már nem egy embert öltek meg. A grófnő azonnal a rendőrséget hívja, akik hamarosan le is tartóztatnak egy férfit, aki kisebb dolgok miatt már ült rács mögött. A gyanú azért terelődik rá, mert a grófnő szobájában takarította a kandallót. Hiába esküdözik a rendőröknek, és feleségének, hogy nem tett semmi rosszat, hiába bizonygatja az asszonynak, hogy mióta megismerte és elvette őt, azóta egy bűntetett sem követett el, mégis ő az első számú gyanúsított.

Közben Sherlock Holmes-hoz beront a szemközt lakó postás, Peterson, aki egy különleges történet mesél el: Előző este egy utcai verekedés szemtanúja volt. Három suhanc támadott meg egy idősebb férfit, s mikor Peterson közbelépett, mindannyian eliszkoltak, azt gondolván Peterson postás ruháját látva a sötétben, hogy rendőr. Az idősebb férfi elejtette a kalapját, és egy libát. A liba egyik lábán cimke volt, rajta a férfi neve: Henry Baker. Holmes a kalapból rengeteg következtetést vont le a tulajdonosáról, melyeket Watson kétkedve, sőt, nevetve fogadott, de később kiderült, hogy mind igaz. Jobb ötlet nem lévén, Holmes javasolta Petersonnak, hogy a libát készíttesse el feleségével vacsorára. Kisvártatva Peterson őrült módjára rohant vissza Holmes-hoz. A liba begyében ugyanis különleges dolgot talált a felesége: a drágakövet.

Holmes azonnal vetetett a férfival egy másik libát, és hirdetést adott fel, melyben Henry Baker-t keresi, hogy visszaszolgáltassa a kalapot, és a libát. Henry Baker meg is jelent a megjelölt időpontban, s kissé szomorúan vette tudomásul, hogy a libája már nincs meg, ám jókedve visszatért, amikor Holmes felajánlotta a másik libát. Mr. Baker nem tartott igényt a liba "belsőségeire", így egyértelmű volt, hogy fogalma sem volt a liba begyében rejlő karbunkulusról. Holmes viszont megtudta, hogy egy kocsmáros révén jutott a libához, így még este nekiindultak Watson-al, hogy még többet kiderítsenek a különös libáról. A kocsmáros elmondta, hogy melyik kereskedőtől szerezte a libákat, így Holmes-ék ehhez a kereskedőhöz mentek tovább. Ő egy vidéki asszonytól vette a libákat, de ezt csak nagy nehezen árulta el, mert már unta, hogy mindenki a libáival van elfoglalva. Kiderült, hogy egy másik férfi is meg akarta tudni, kihez kerültek a libák, különösen egy...

Holmes elcsípte ezt a férfit, és azzal kecsegtetve, hogy mindenre van magyarázata, Baker Street-i lakásába csalta a fickót. Ott azonban meggyanúsította azzal, hogy ő lopta el a drágakövet és tömte a liba begyébe. A férfi kénytelen volt elismerni tettét. A szálloda alkalmazottja volt, és a grófnő szobalánya bujtotta fel. Mivel félt, hogy a szobáját, holmijait átkutatja, ezért nővéréhez rohant, hogy ott rejtse el a drágakövet. Az ő nővére tenyésztette a libákat, s mivel a férfinak is ígért egyet, egy szürkés foltos fejű liba torkán nyomta le a drágakövet gondolván, hogy ezt a libát azonnal megismeri majd. Csakhogy két ilyen liba volt...

A tettes tehát lelepleződött, az ártatlanul letartóztatott férfit pedig még a karácsonyi vacsora elfogyasztása előtt tisztázta Holmes és Watson.

Ez a rész az egyik kedvencem a Sherlock Holmes kalandjai címmel megjelent évadnak. Látszik, hogy itt Jeremy Brett még ereje, élete teljében van, és tényleg tökéletesen alakítja a detektívet. Watson szerepében itt még David Burke látható, aki csak a Kalandjai 13 részében alakította Holmes társát. A Sherlock Holmes visszatér első részétől Edward Hardwicke veszi át tőle a szerepet, mert Burke inkább családjával akart több időt tölteni, illetve inkább színpadi szerepeire akart koncentrálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése