2010. július 25., vasárnap

Jeremy Brett


Idén szeptember 12-én lesz Jeremy Brett halálának 15. évfordulója. Úgy gondoltam, méltó lenne egy blogot indítani, ahol előtte, illetve munkássága előtt lehet tisztelegni.

Mivel nagyon sokan a Sherlock Holmes sorozat révén ismerték meg, illetve sokak számára ő maga Sherlock Holmes, ezért a blog nagy mértékben fog foglalkozni a Sir Arthur Conan Doyle által megteremtett detektívvel is.

4 megjegyzés:

  1. Ez 1 jó ötlet volt! Nem is értem, miért vártál vele idáig! ;P Ha valaki méltóan, részletesen és sok mindent tud Jeremy-ről, akkor az TE vagy! ;)

    VálaszTörlés
  2. Brett az én számomra is Holmes megtestesítője, főleg mivel sajnos még könyv formában nem olvastam a híres epizódokat. Megdöbbentő az a színészi átélés amivel a különc angol nyomozót alakítja. Ami az eredeti történetből érdekelne az Holmes szerelmi élete.Ugyanis az egyik korai részben megjelenik valami szolgálólánnyal amolyan emlékkép formájában- a többi részben viszont egyértelműen aszexuális álláspontot képvisel.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon sokan megpróbálták már eljátszani Sherlock Holmes alakját, A legutobbi "modernebb " alakitási is csak gyenge próbálkozás volt Jeremy Brett alakításához képest.A jelenségének egyik titka az, hogy ő a valóságban is ehhez a zárkozott felső réteghez tartozott, igy minden megnyilvánulása tökéletesen eredeti és nem megjátszott,a másik az igen magasfokú inteligenciája /ETON/ -i diák stb..volt.
    Minden Sherlok Holmessal kapcsolatos könyvet sikerült elolvasni sőt olyan epizódokat is amelyeket / pl: Az öt narancsmag/
    már a betegsége miatt nem tudott megfilmesiteni, de mindegyikben sokkal jobb a megfilmesített epizód mint maga a könyv, köszönhetően a forgatókönyv iróinak. Martodisz

    VálaszTörlés
  4. Nem véltlen, hogy 2 év óta még most is megy a sorozata töretlen sikerrel. Az igényesség Jeremy Brett kimagasló alakításán túl a többi szerepő vagy a Watsonokat alakitók is, de még az egy-egy rövidke epizód jelenetekben szereplők alakitása is példa érték. Gondoljunk csak valamennyi női szereplő,ill. Moriarty, vagy a felügylő Lesztréd alakítójára. Ez az igénysség a korhű jelmezeken át a pazar kellékekig/pipák, teás készletek, laboratóriumi felszerelésen túl/minden sorozaton végig vonul. Ugyan ez az igényesség figyelhető meg a filmet aláfestő zenéjében is ahol, Dvorzáktól- Handelig Mozarttól-Wagnerig hihetettlenűl pazar az összeállitás.
    Sok olyan film van, melyek összeforrnak magával a szereplőkkel, gondoljunk csak Ingrid Bergman és H. Bogarth-ra ők nekem mindig is a Casablankát fogják megtestesíteni.Ezeket a filmeket ha újra megfilmesítik, csak gyenge utánzásai lesznek az "eredetinek".
    Ilyen a Jeremy Bett által utánozhatattlanul megszemélyesített Sherlock Holmes.Akár hányan fogják is megjeleniteni Sherlock Holmes alakját ilyen tökéletesen senki sem fogja tudni eljátszani.
    Martodisz

    VálaszTörlés