2013. május 25., szombat

Elementary évadzárás: 23-24. rész

Fináléhoz érkezett az Elementary első évadja, melyben végre lehullt a lepel Moriarty-ról is... Dupla résszel búcsúzott az első évad, így a 23 és 24. rész egy történetből áll. Ott folytatták, ahol a 22. részben abbahagyták. Holmes és Watson tehát egy rábukkan Irene Adler-re, akiről egészen eddig azt hittük, hogy meghalt. Mostmár tudjuk, hogy Irene él, elmondja, hogy elrabolták, és lelkileg kínozták. Egy bizonyos Mr. Stapleton-ról beszél, aki fogva tartotta, ám ez a férfi nyilván nem is létezett. Érdekes egyébként, hogy megint olyan nevet vettek elő, ami szerepelt eredeti Sherlock történetben, pontosan A sátán kutyájában. Biztos azt hiszik, hogy ezzel nagyot nőnek az igazi Sherlock rajongók szemében, ha néha bedobnak egy ismert nevet...
Szóval Sherlock a lakásába viszi Irene-t, és közben megismerhetjük közös múltjukat is: hogy ismerkedtek meg Londonban, hogy kerültek egymáshoz (és mennyire) közelebb, s hogyan tűnt el a nő Sherlock életéből.
Közben lelepleznek egy testvérpárost. Egyikükről kiderül, hogy járt Sherlock házában azért, hogy Irene-t megfélemlítse. Épp ezért Sherlock messzire el akarja vinni a nőt. Miközben ezt tervezgetik, Sherlock rájön a nagy titokra, amit a készítők nyilván batár nagy fordulatnak terveztek. Irene Adler nem más, mint maga Moriarty... Nekem ez a megoldás inkább röhejes, mint "aztahűha", bár nyilván sokan lesznek akiknek épp ennyire tetszeni fog. Innen aztán még inkább katyvaszosba megy át az egész történet. Bekerül a képbe egy görög hajótulajdonos, akinek a lányát elrabolták, nem mellesleg védett állatokat csempész, mert kényszerítik rá. A görögöt egyébként Arnold Vosloo alakítja, aki talán a legnagyobb és legjobb meglepetése és eseménye volt a dupla résznek. Egy férfi megölésére kényszerítik, cserébe elengedik a lányát. A férfi megölésével Irene/Moriarty ki akarja használni Görögország és Macedónia harcát, illetve azzal akar egy millió dénárt kaszálni, hogy Macedónia mégsem csatlakozhat az EU-hoz. Az egésznek nem is láttam értelmét... Lényeg, hogy a görög gyilkol, a lánya abban a pillanatban felhívja és elmondja, hogy kiszabadult, aztán a görög int a mögötte lévő bérgyilkosnak, hogy mostmár őt is ki lehet nyírni. Halott halott hátán, Irene/Moriarty pedig bezsebelte a pénzt. Ennek "örömére" Sherlock belövi magát, aztán Irene meglátogatja a kórházban, hogy csapjanak pár percnyi semmitmondó beszélgetést, aminek olyannyira nincs értelme, hogy nem is lehet elmondani, miről szólt a diskurzus. Nyilván az egész arra ment ki, hogy Irene rájöjjön, valójában Sherlock nem is lőtte be magát, sőt, ő maga vereséget szenvedett.
Zárásként kaptunk még egy röhejes záró jelenetet Sherlock és Watson között. Sherlock a háztetőn épp kitenyésztett egy új méh fajt, amit Watsonról nevezett el. Premier plánban láthattuk, ahogy a "bébiméh" kibújik, aztán Sherlock közölte, hogy nemsokára többen is jönnek. Ihaj, de jó, Watson leült mellé, hogy együtt nézzék a nagy eseményt. Nos, négy hónapig most együtt örvendezhetnek a méheknek, mert azt kell mondjam, hála, hogy négy Elementary mentes hónap következik...

Szeptemberben jön a folytatás. A második évad állítólag Londonban indul majd. Persze, kíváncsi leszek, mit találnak ki, de ismerve a teljes első évadot, nem hiszem hogy a minőség sokat fog javulni, sőt... Egy limonádé sorozatnak elmegy, arra jó, hogy mindenki elaludjon rajta, aztán a bekapcsolva hagyott tévékészülékek hozzák a nézettséget. Amúgy a Sherlock Holmes név és mítosz megcsúfolása az egész, és szánalmas erőlködés, hogy két jól ismert névvel hogy lehet eladni a semmibe csomagolt nagy semmit.

Irene Adlert Natalie Dormer játszotta. Mivel egy Agatha Christie adaptáción kívül semmiben nem láttam, így nem tudom más szerepekkel összehasonítani Irene-alakítását. Nem volt rossz, de átlagos nőnél nem több - legalábbis női szemmel. Semmi olyat nem láttam benne, amitől ő lenne "A Nő". Vosloo miatt jó indulattal azt mondom, hogy 10/3-al zárult az évad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése