2011. november 3., csütörtök

Jeremy Brett születésének évfordulóján


1933-ban ezen a napon – november 3-án – született Jeremy Brett, aki számos filmben és színpadi darabban szerepelt. Karrierje kezdetén olyan mára klasszikussá vált filmekben láthattuk, mint a My Fair Lady vagy a Háború és béke. A világ számára azonban a ’80-as évek közepe-vége felé Sherlock Holmes-á vált, és a mai napig őt tartják Sherlock leghitelesebb, legjobb megformálójának.

A megunhatatlan sorozatot rendszeresen előveszik és vetítik a tévécsatornák a világ szinte minden részén, így szerencsére hiába is él meg újabb és újabb feldolgozásokat a detektív karaktere, Jeremy Brett emléke nem halványul el.

1995-ben, hosszas betegség után bekövetkezett halála miatt sajnos ma már nem köszönhetjük születésnapján Jeremyt. De úgy gondolom, hogy ezen a napon hálát adhatunk Istennek azért, hogy adott nekünk egy ilyen embert, egy ilyen színészt, egy ilyen tehetséget, akit nem győzött le a halál, mert a filmjei, képek, a róla szóló cikkek és írások által továbbra is velünk maradt. Én magam is sajnálom a le nem forgatott Sherlock epizódokat, ugyanakkor örülök mindannak, ami elkészülhetett, hiszen tudjuk, hogy sokszor már betegen állt a kamerák elé.

Jeremy Brett mindörökre a miénk marad. Bárhol is van most, bízom benne, hogy látja, a rajongók nem csak ma, a születése évfordulóján, hanem az év minden napján emlékeznek és gondolnak rá, és ugyanúgy szeretjük őt, mint amikor még ténylegesen közöttünk volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése